SİGARA DUMANINA MARUZ KALAN ÇOCUKLARDA VİTAMİN A, VİTAMİN C, VİTAMİN E VE TOTAL ANTİOKSİDAN KAPASİTENİN KARŞILAŞTIRILMASI - BULUT, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2012)
Sigara içilmesi, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunudur. Sigara dünyada en yaygın görülen madde bağımlılığıdır ve önlenebilir olması nedeniyle önemlidir.Bu çalışmanın amaçları; Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bazı serum antioksidan vitamin düzeylerinin (vitamin A, vitamin C, vitamin E) ve total antioksidan kapasite (TAK) düzeylerini değerlendirmek, annenin sigara içmesinin çocuklardaki antioksidan vitamin düzeyleri ve TAK arasındaki olası ilişkiyi saptamaktır.Çalışmaya annesi sigara içen yaş ortalaması 62.2 ay olan 100 çocuk alındı. Kontrol grubundaki 100 çocuğun yaş ortalaması 62.2 ay idi.Vitamin A düzeyleri sigara dumanına maruz kalan olgularda 0.66 ±0.1 mg/L kontrol grubu olgularda 0.83 ±0.1 mg/L bulunmuş olup vaka grubunda vitamin A seviyesinin düşük olması istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Vitamin E düzeyleri sigara dumanına maruz kalan olgularda 11.13 ±3.13 mg/L kontrol grubu olgularda 16.34 ±3.0 mg/L bulunmuş olup vaka grubunda vitamin E seviyesinin düşük olması istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Vitamin C düzeyleri sigara dumanına maruz kalan olgularda 10.57 ±2.7 mg/L kontrol grubu olgularda 14.85 ±2.5 mg/L bulunmuş olup vaka grubunda vitamin C seviyesinin düşük olması istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Total antioksidan kapasite düzeyleri sigara dumanına maruz kalan olgularda 0.95 ±0.4 mM kontrol grubu olgularda 1.36 ±0.4 mM bulunmuş olup vaka grubunda TAK seviyesinin düşük olması istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05).Sonuç olarak, sigara dumanına maruz kalan çocukların vitamin A, vitamin C, vitamin E, total antioksidan kapasite düzeylerinin, sigara dumanına maruz kalmayan gruba göre düşük olduğu görüldü. Çocuklarda sigara dumanına maruz kalma; antioksidan vitamin düzeyleri düşmesi, total antioksidan kapasitenin düşmesine yol açabileceği düşünüldü. Elde ettiğimiz sonuçların pasif sigara içiciliği konusu ile ilgili yeni çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.Anahtar Kelimeler: Sigara, vitamin A, vitamin C, vitamin E, total antioksidan kapasite

Smoking is an important health issue in both developed and developing countries. Smoking is the most often drug addict worldwide and is important because it is preventible.Aims of this study; to evaluate some antioxidant vitamine levels in children exposed to cigarette smoke and total antioxidant capacity levels, the relationship between antioxidant vitamine levels, total antioxidant capacity in children and smoking mothers.100 children whose mother is smoking and mean age are 62.2 months are included in this study. 100 children in control group have a mean age of 62.2 months.Vitamine A level in cases exposed to cigarette smoke is 0.66 ±0.1 mg/L, in control group is 0.83 ±0.1 mg/L and low vitamine A levels in case group is statisticaly significant. Vitamine E level in cases exposed to cigarette smoke is 11.13 ±3.1 mg/L in control group is 16.34 ±3.0 mg/L and low vitamine E levels in case group is statisticaly significant. Vitamine C level in cases exposed to cigarette smoke is 10.57 ±2.7 mg/L in control group is 14.85 ±2.5 mg/L and low vitamine C levels in case group is statisticaly significant. Total antioxidant capacity level in cases exposed to cigarette smoke is 0.95 ±0.4 mM, in control group is 1.36 ±0.4 mM and low total antioxidant capacity levels in case group is statisticaly significant.As a result vitamine A, C, E and total antioxidant levels was seen lower in children exposed to sigarette smoke than children who are not. In children exposed to cigarette smoke antioxidant vitamine levels and total antioxidant capacity is reduced. We think those results will throw fresh light on new studies about passive smoking.Key Words: Smoking, vitamine A, vitamine C, vitamine E, total antioxidant capacity
Comparison of vitamine A, vitamine C, vitamine E and total antioxidant capacity in children exposed to cigarette smoke
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları