ORTAÖĞRETİM OKULLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL KİMLİK, ÖRGÜTSEL İMAJ ALGILARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINA ETKİSİ (MALATYA İLİ ÖRNEĞİ) - ŞANLI, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu araştırmanın genel amacı lise öğretmenlerinin örgütsel imaj ve örgütsel kimlik algılarının örgütsel bağlılıklarına etkisini belirlemektir. İlişkisel tarama modelinde olan bu araştırmanın evrenini 2012-2013 eğitim – öğretim yılında Malatya il merkezinde ve ilçelerinde görev yapan 2321 lise öğretmeni oluşturmaktadır. 6 İlçe ve İl merkezine uygulanan anketlerden 521 öğretmen tarafından doldurulan anketler geri dönmüş ve analize dahil edilmiştir. Veriler SPSS 20.0 programı ve yapısal eşitlik modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, örgütsel kimliğin örgütsel bağlılığı olumlu yönde anlamlı şekilde etkilediği, örgütsel kimliğin örgütsel bağlılığın %12' sini açıkladığı belirlenmiştir. Örgütsel imajın örgütsel bağlılığı olumlu yönde anlamlı şekilde etkilediği, örgütsel imajın örgütsel bağlılığın %37' sini açıkladığı belirlenmiştir. Örgütsel kimlik ve örgütsel imajın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik kurulan yapısal eşitlik modelinin yeterli uyuma sahip olduğu, örgütsel kimlik ve örgütsel imaj örgütsel bağlılığı olumlu yönde anlamlı şekilde etkilediği, yapısal eşitlik modellemesine göre örgütsel imajın örgütsel bağlılık üzerinde daha fazla etkisinin olduğu, örgütsel kimlik ve örgütsel imajın birlikte örgütsel bağlılığın % 40' nı açıkladığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Örgütsel imaj, Örgütsel kimlik, Örgütsel bağlılık

The general aim of this reserch is determining the effect of organizational image and organizational identity on organizational commitment. The target population of this reserch, which is in descriptive relational scanning model, consists of 2321 teachers working in high schools in 2012-2013 academic year in the city of Malatya. The sample of the resech consists of 521 teachers who were selected randomly from the target population with simple cluster sampling method. The questionnaires that were filled up 521 teachers were returned back and analyzed. The data were analyzed by SPSS 20.0 package programme and structural equation modelling. As a result of the reserch, it was seen that organizational identity affects the organizational commitment positively. It was found that organizational identity has %12 effect on organizational commitment. It was also found that organizational image has positive effect on organizational commitment. Organizational image explains the %37 of organizational commitment. It can be said that structural equation modeling, which was used to determine the effects of organizational identity and organizational image on organizational commitment, has enough coherence. It was also found that organizational identity and organizational image effects organizational commitment positivelt. Results of the structural equation modelling also shows us organizational image has more effect than organizational identity on organizational commitment. Organizational image and organizational identity both have %40 effect on organizational commitment. Key words: Organizational image, organizational identity, organizational commitment.
Effect of the perceptions of organizational identity and organizational image on the comitment of the teachers working at high schools (sample city of Malatya)
Keywords: Eğitim ve Öğretim