TEKNOSTRES VE TEKNOSTRESİN GÖREV VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ - ŞAHAN, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Her geçen gün daha da önem kazanan teknoloji, iş tanımlarını, iş yapış şeklini ve kurum üyelerinin beklentilerini farklı bir boyuta taşımaktadır. Bu gelişim sürecinde işletmeler kamu kurum ve kuruluşlar iş süreçlerine son teknoloji uyumlu uygulama ve araçları dâhil etmektedir. Teknoloji genellikle verimliliği artıran ve çalışmayı kolaylaştıran gerekli bir kaynak durumundadır. Bununla birlikte, teknolojinin kullanımı çalışanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu çalışmada, teknostres olarak da bilinen teknolojinin neden olduğu strese odaklanılmaktadır. Çalışmanın ana kütlesini Fırat Üniversitesi'nde çalışan akademik ve idari personeller oluşturmaktadır. Yapılan anket sonucunda analize uygun veri toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS programında tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, keşfedici faktör analizi, regresyon analizi ve aracı etki analizleri kullanılmıştır. Araştırmada verileri elde etme amacıyla, Tarafdar vd,. (2007) geliştirdiği ve Türen vd,. (2015) tarafından hazırlanan beş boyuttan oluşan Teknostres Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada teknolojik verimlilik ölçümüne yönelik olarak Torkzadeh ve Doll ( 1999 ) tarafından geliştirilmiş ve geçerliliği sağlanmış ölçekler kullanılmıştır. Torkzadeh ve Doll tarafından geliştirilen teknolojik verimlilik ölçeği, bilişim teknolojilerinin görev verimlilik boyutunu nasıl etkilediğini ölçmek için geliştirilmiştir. Aynı zamanda Tarafdar vd. (2007) tarafından geliştirilen görev verimliliği ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada akademik ve idari personelin teknostres algılarının ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte akademik ve idari personelin teknostres algıları ve görev verimliliği ile cinsiyet, medeni durum ve hizmet süresi değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Teknostresin görev verimliliği üzerinde mesleki durumun etkisi olduğu görülmüştür. Çalışmada, teknostresin görev verimliliği üzerinde yaratıcıların etkisinin bulunmadığı, inhibitörlerin görev verimliliği üzerinde etkisinin olduğu gözlenmiştir. Moderatör (düzenleyici) etkiye bakıldığında; akademik ve idari personelin teknostres algılarının görev verimliliği etkisinde teknostres inhibitörlerinin moderatör (düzenleyici) etkisinin bulunmadığı görülmüştür.

Technology, which is getting more and more important every day, carries job descriptions, the way of doing business and the expectations of the members of the institution to a different dimension. In this development process, enterprises, public institutions and organizations include applications and tools that are compatible with the latest technology in their business processes. Technology is often a necessary resource that increases efficiency and facilitates work. However, the use of technology can cause adverse effects on employees. This study focuses on the stress caused by technology, also known as technostress. The main body of the study consists of academic and administrative staff working at Fırat University. As a result of the survey, data suitable for analysis was collected. In the analysis of the collected data, descriptive statistics, reliability analysis, exploratory factor analysis, regression analysis and mediator impact analysis were used in the SPSS program. In order to obtain the data in the research, Tarafdar et al. (2007) and Türen et al. Technostress Scale consisting of five dimensions prepared by (2015) was used. In the study, scales developed and validated by Torkzadeh and Doll (1999) were used for technological efficiency measurement. The technological efficiency scale developed by Torkzadeh and Doll was developed to measure how information technologies affect the task efficiency dimension. At the same time, Tarafdar et al. The task efficiency scales developed by (2007) were used. Technostress perceptions of academic and administrative staff were found to be moderate. On the other hand, no significant difference was found between the techno-stress perceptions of academic and administrative staff and their task efficiency and the variables of gender, marital status and length of service. It has been observed that technostress has an effect on task productivity. In the study, it has been observed that technostress has no effect on task efficiency by creators, and inhibitors have an effect on task efficiency. Looking at the moderator (organizer) effect; It has been observed that technostress inhibitors do not have a moderator (regulatory) effect on the task productivity of academic and administrative staff's technostress perceptions.
Technostress and the effect of technostress on task efficiency
Keywords: İşletme