İnsan Meme Kanseri Hücre Serileri MCF-7 Üzerine Apelin-13’ün Etkilerinin Araştırılması: In Vitro Bir Çalışma - Koyunoğlu, Ferda; Tekin, Suat; Konar, Vahit; Sandal, Süleyman (İnönü Üniversitesi, 2013)
Apelin, G protein kenetli orfan apelin reseptörünün APJ endojen ligantıdır. Apelinin hipotalamusta özellikle arkuat, supraoptik veparaventriküler nükleus gibi hipotalamik alanlarda dağılım göstermesi testis, prostat ve meme dokusunda APJ’nin bulunması, üremesistemi üzerinde apelinin önemli fizyolojik etkilerinin olabileceğini akla getirmektedir. Apelinin yapısındaki 13 amino asit dizilimi tümformlarında değişmez olduğundan, temel apelin yapısı apelin-13 olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada ilk olarak, östrojen duyarlı insanmeme kanseri hücre hattına MCF–7 , apelin–13’ün 0.1, 1 ve 10 nM'lık konsantrasyonları, östrojen hormonunun 1, 10, 100 nM’likkonsantrasyonları uygulandı. Daha sonra apelinin, 1 ve 10 nM olan dozları ile östrojen hormonunun 1, 10, 100 nM’lik dozları eş zamanlıolarak kültüre uygulandı ve 24 saat inkübe edildi. Bu maddelerin MCF-7 hücre canlılığı üzerine etkileri, 3- 4,5-dimethylthiazol-2-yl -2,5diphenyltetrazolium bromide MTT assay ile belirlendi. Sonuçlar, % hücre canlılık değeri olarak belirlendi. MCF–7 hücre hattınauygulanan apelin-13’ün hücre canlılığını azalttığı p0.05 . Apelin-13’ün,MCF-7 hücre serilerinde canlılığı azaltması östrojen indüklemeli gruplarda dahil poliferatif etkinin östrojen reseptör kaynaklı olduğunuve apelin-13’ün anti-kanserojenik bir ajan olarak kullanılabileceğini akla getirmektedir

Apelin is the endogenous ligand for the G-protein-coupled APJ receptor. Apelin has been found in hypothalamic fields such as theparaventricular nucleus and supraoptic nucleus of the hypothalamus and it is seen in testicle, prostate and mammary tissues. Thereforeapelin may be influential on productive system. Apelin show the distribution the hypothalamus, especially the arcuate, supraoptic nucleusand such as paraventricular hypothalamic areas. Presence of APJ in the testicles, the prostate tissue, breast tissue, suggests that apelin maybe important physiological effects on the reproductive system. As the sequence of 13 amino acids in apelin can not be changed, the basicapelin structure is accepted as apelin-13. In the study, firstly, 0.1, 1 and 10 ?M concentrations of apelin–13 and 1, 10, 100 ?Mconcentrations of estrogen were applied into the line of estrogen sensitive breast cancer cell MCF–7 . Apelin 0.1, 1 and 10 ?M andestrogen hormone 1, 10, 100 ?M were simultaneously cultured and incubated for 24 hours and their effectiveness were detected by meansof 3- 4,5-dimethylthiazol–2-yl -2,5-diphenyltetrazolium bromide MTT . It has been detected that apelin–13 applied into MCF–7 linedecreases the cell liveliness, and estrogen increases cell liveliness p
The Investigation of The Effects of Apelin on Human Breast Cancer Cell Lines MCF-7 : An In Vitro Study