Kompozit Materyallerin Gingival Fibroblast Hücreleri Üzerindeki Sitotoksik Etkisinin İncelenmesi - Taghizadehghalehjoughi, Ali; Ok, Elif; Kamalak, Hakan (My University, 2019)
Amaç: Oral dokularla temas eden restoratif materyaller bu dokularda inflamatuar, alerjik,toksik, mutajenik ve karsinojenik reaksiyonlara neden olabilmektedirler. Bu nedenle biyouyumluluk restoratif materyallerde ön planda tutulması gereken bir faktördür. Bu çalışmada rezin içeriklidolgu materyallerinin, dişeti fibroblast kök hücrelerine sitotoksik etkilerinin 3-(4,5-dimetiltiyazol2-yl)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç veYöntemler: Çalışmada, yeni nesil (bir adet bulk fill, bir adet supra-nanohibrid, iki adet nanohibrid,iki adet mikrohibrid) altı farklı kompozit materyal kullanıldı. Çalışma grupları; XF: X-tra Fill (VocoAlmanya), GA: G- ænial Posterior (GC Tokyo Japonya), ES: Estelite Sigma Quick (Tokuyama-Japonya), GO: Grandio (Voco-Almanya), AB: Arabesk (Voco-Almanya) ve PS: Polofil Supra(Voco-Almanya) olarak hazırlandı. Her materyal için örnek sayısı 12 olarak belirlendi (n=12). Örnekler teflon kalıplar kullanılarak hazırlandı. GFBCs’lerin 72 saat süreyle örneklerle teması sonucuhücre canlılık oranları MTT analiziyle değerlendirildi. Bulgular: Grupların hücre canlılık oranları(%) sırasıyla; PS>AB>GO>ES>XF>GA olarak saptanmıştır. Sonuç: Bir materyalin sitotoksisitesinde;materyalin yapısı, içerdiği (doldurucu) oranı, monomer tipi, doldurucu içeriği gibi faktörlerin birbütün olarak etkili olduğu, trietilen glikol dimetakrilat, etilen glikol dimetakrilat monomer varlığının materyalin potansiyel toksisite olasılığını artıran monomerler olduğu, doldurucu içeriğineeklenen parçacıkların (Fluro-alüminosilikat partikülleri, iterium trifluoride parçacıkları vb.) sitotoksisiteyi etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Diş Hekimliği