İMİN VE OKSİM İÇEREN LİGANDLARIN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE BU LİGANDLARIN BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ - CANPOLAT, ERDAL (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada, /»-aminoasetofenon'un EtOH/HîO ortamında hidroksilamin hidroklorür ve sodyum asetat ile etkileştirilmesi sonucu /7-aminoasetofenonoksim sentezlendi. Oksim içeren bu amin bileşiğinin, aromatik aldehit [şalisi Ialdeh it, 5-bromsaIisilaldehit, 5-n itrosal is i Ialdeh it, 5- hidroksisalisilaldehit, 3-metoksisalisilaldehit, 3-etoksisalisilaldehit ve 2-hidroksi-l-naftaldehit] ile reaksiyonundan [salisiliden-p-aminoasetofenonoksim (L'H), 5-bromsalisiliden-/?- aminoasetofenonoksim (L2H), 5-nitrosaIisiliden-p-aminoasetofenonoksirn (i/H), 5- hidroksisalisiliden-p-aminoasetofenonoksim (L4H), 3-metoksisalisiliden-/?- aminoasetofenonoksim (L5H), 3-etoksisaIisiliden-/?-aminoasetofenonoksim (L(,H) ve naftaliden- p-aminoasetofenonoksim (L7H)] ligandlan hazırlandı. Bu Schiff bazı ligandları ile Co % Ni'~, Cu 2 ve Zn+2 asetatları reaksiyona sokularak kompleksleri elde edildi. Schiff bazları ve komplekslerinin yapıları, elementel analiz, İR, 'H-NMR, '^C-NMR, UV-Vis, manyetik süsseptibilite, kondüktometri ve termogravimetrik analiz (TGA) ile aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının metal iyonuna imin azotu ve karbonil oksijeninden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı ve yine bütün komplekslerde M.L oranının 1 :2 olduğu görüldü. Co'2, Ni2, Cu2 ve Zn 2 komplekslerinin dört koordinasyonlu tetrahedral yapıya sahip olduğu belirlendi. Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, imin bileşikleri, oksim bileşikleri, geçiş metal kompleksleri. X
Synthesis and characterization of ligands containing imine and oxime and investigation of their transition metal complexes
Keywords: Kimya; Chemistry