Postpartum Dönemde Tip II Ketozisli İneklerde Asprosin Düzeylerinin Araştırılması - Rışvanlı, Ali; Kılınç, Mehmet Akif (My University, 2021)
Bu projenin amacı, ineklerde asprosin hormonunun varlığını tespit etmek ve postpartum dönemde meydana gelen metabolik hastalıklar ile arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve asprosin hormonunun bu hastalıklar için bir belirteç olması ihtimalinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla proje iki aşamalı olarak dizayn edilmiştir. Birinci aşamada yaşları 3-4 arasında değişen 20 Simental ırkı ineğin beta hidroksibütirik asit değerleri doğum anında, 3, 6, 9, 12 ve 15. günlerde ketometre ile ölçüldü ve kan numuneleri alınarak serumları çıkarıldı. İkinci aşamada ise 200 inek Sağlıklı (n=100) ve Hastalıklı (retensiyo sekundinarum, hipokalsemi, metritis, topallık, abomazum deplasmanı, mastitis) (n=100) olarak iki gruba ayrıldı ve doğum sonrası 15. günde beta hidroksibütirik asit değerleri ketometre ölçülerek kan numuneleri alındı ve serumları çıkarıldı. Toplanan kan serumlarındaki asprosin düzeyleri ticari ELISA kiti kullanılarak ölçüldü. Sonuç olarak; ineklerde asprosin hormonunun kan serumunda ölçülebilir düzeyde ve beta hidroksibütirik asit ile arasında negatif korelasyon olduğu istatiksel olarak belirlendi. Diğer yandan çalışmanın ilk aşamasında elde edilen verilere göre beta hidroksibütirik asit ve asprosinin günlere göre değişiminde herhangi bir paralellik görülmedi. Hastalıklı ve Sağlıklı hayvanların beta hidroksibütirik asit ve asprosin düzeyleri birbiriyle karşılaştırıldığında ise Hastalıklı grubun beta hidroksibütirik asit (0,77±0,31 mmol/lt) ve asprosin (0,99±0,41 ng/ml) düzeylerinin sağlıklı (beta hidroksibütirik asit = 0,66±0,31 mmol/lt, asprosin= 0,86±0,27 ng/ml) gruba göre daha yüksek olduğu, Hastalıklılar kendi içerisinde karşılaştırıldığında ise retensiyo sekundinarumlu hayvanların beta hidroksibütirik asit (0,90±0,4 mmol/lt) düzeyinin daha yüksek asprosin (0,90±0,37 ng/ml) değerinin farklı olmadığı, yine topallık yaşayan hayvanların beta hidroksibütirik asit (0,54±0,05 mmol/lt) düzeyinin düşük, asprosin (1,84±0,51 ng/ml) düzeyinin ise daha yüksek olduğu tespit edildi. Yine ketozis olmayan hayvanlarda asprosin düzeyi (0,95±0,35 ng/ml) ketozisli (0,71±0,21 ng/ml) gruptan daha yüksek bulundu. Buna göre ineklerde asprosin ile postpartum dönem hastalıkları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için daha kapsamlı çalışmaların yapılmasının faydalı olacağı kanaatine varıldı.
01.07.2021
Keywords: Ketozis; elısa; i?nek; asprosin