TAVŞANLARDA İNTRA VERTEBRAL DİSKE ANTİBİYOTİK PENETRASYONU - ÇETİN, HASAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada Gentamisinin intervertebral diske geçiş ve 1 ve 2. saatler sonunda antibiyotik konsantrasyon düzeyinin farklılıklarını araştırmak için; antibiyotik grubunda 10 adet ve kontrol grubunda 1 adet tavşan olmak üzere toplam 11 adet tavşan kullanıldı. Antibiyotik grubundaki tüm deneklere 5 mg/kg dan I.V. gentamisin verildi. Deneklerin 5 tanesi 1. saat sonunda, sonraki 5 tanesi 2. saat sonunda sakrifiye edildi, hemen intrakardiak kan örnekleri alındı. Ardından deneklerin alt torasik ve lomber vertebra kısımları blok halinde çıkarıldı. Daha sonra dikkatli bir şekilde intervertebral diski çıkarıldı. Kan örnekleri santrifüje edilerek serumu ayrıldı. Tüm serum ve disk örnekleri (-)40 C0' de saklandı. Antibiyotik penetrasyon konsantrasyon ölçüm işlemi öncesinde disk örneklerinin ağırlıkları ölçüldü. Her bir disk örneğine 1ml SF eklenip homojenize edildi. Daha sonra santrifüje edilip supernatant kısımları ayrılarak epandorflara konuldu. Disk ve serum örneklerindeki gentamisin konsantrasyonunun tespiti için, Beckman Array 360 cihazıyla ölçüm işlemi yapıldı. Gentamisinin serum ve disk konsantrasyonları ile disk konsantrasyon / disk ağırlık oranı tespiti yapıldı. Daha sonra gruplar arasında istatistiksel değerlendirme Mann - Whitney U testi ile yapıldı. istatistiksel sonuçlara göre gentamisin disk geçişi saptanmış olup, 1 ve 2. saatler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 26Serum gentamisin konsantrasyonlarında 2. saatte belirgin bir azalma ile anlamlı bir istatistiksel fark saptanmıştır. Sonuç olarak; gentamisinin diske geçişinin olduğu, serumdan 1. saat sonunda hızlı olarak temizlendiği, ancak diskte 1 ve 2. saatlerde disk serum konsantrasyonlarının korunduğu tespit edildi. Bu durum spinal cerrahide preoperatif ve perioperatif etkin bir profilaksi sağlamada önemli olduğu kanısındayız. 27
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroşirürji; Neurosurgery