Pubertal development of eastern turkish girls in elazığ - Akarsu, Saadet; Aygün, A. Denizmen; Güvenç, Hüseyin; Kocabay, Kenan (My University, 1998)
Doğu Anadolu Bölgesinden Elazığ'da, iyi gelişmiş ve sağlıklı 498 kız öğrenci ile ilgili cross-sectional elde edilmiş pubertal gelişim verileri sunuldu. Meme ve pubik kıllanma gelişimi Marshall-Tanner ve Winter kritelerine göre sınıflandırıldı. Meme gelişiminin başlama yaşı (puberte başlangıç yaşı) 11.4±0.23 (ortalama±standart hata) yıl, pubik kıllanmanın başlama yaşı 11.0±0.21 yıl ve menarş yaşı 13.0±0.10 yıl olarak bulundu. Meme ve pubik kıllanma gelişiminin tamamlanması sırasıyla 14.7±0.23 ve 15.0±0.21 yıllarda gerçekleşiyordu. Meme ve pubik kıllanma erişkin boyutlarına başlangıçtan sırasıyla 3.3 ve 4.0 yıl sonra ulaşıyordu. Menarş yaşı, meme gelişiminden l, 5 yıl ve pubik kıllanma başlangıcından 2 yıl sonra gerçekleşiyordu.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum