SU TEMİNİ SİSTEMLERİNDE KAÇAKLARIN MERKEZİ DENETİM VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMİ İLE TESPİTİ - KORKMAZ, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi SU TEMİNİ SİSTEMLERİNDE KAÇAKLARIN MERKEZİ DENETİM VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMİ İLE TESPİTİ Sema KORKMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfe:76 Su Temini sistemlerinin en ekonomik ve sağlıklı bir şekilde işletilip, kişilerin su ihtiyacının karşılanması için; Pompa İstasyonları, Su Depolan, Arıtma Tesisleri, Su dağıtım şebekeleri gibi su temininde kullanılan tesislerin sürekli olarak gözlem altında tutulması gerekir. Bu nedenle son yıllarda, özellikle coğrafî olarak geniş alanlara yayılmış su üretim ve dağıtım tesislerinin bir merkezden sürekli olarak izlenebileceği, ihtiyaç halinde tesislere merkezden kumandanın sağlanabileceği ve tesislerde yapılan ölçümlerle ilgili bilgilerin sürekli olarak elde edilebileceği türden sistem olan SCADA sistemi geliştirilmiştir. İngilizce açılımı "Supervisory Control And Data Acquisition" olan sistem, Türkçeye "Merkezi Denetim ve Veri Toplama Sistemi " olarak geçmiştir. Bu çalışmada, son yıllarda özellikle su temini tesisleri ve bileşenlerinin dağınık halde bulunduğu bir çok sanayi ve hizmet sektöründe yaygın olarak kullanılan ve SCADA Sistemi olarak adlandırılan Merkezi Denetim ve Veri Toplama Sistemi ve bu sistemin Diyarbakır İçme suyu Temini sistemine uyarlanışı incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: SCADA, RTU, Şebeke Modellemesi, Su kaçağı, Ölçümler, Veri Toplama VII
Identification of water losses in water supply system by supervisory control and data acquisition method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering