Subtrokanterik femur kırıklarında 95 derece açılı AO/ASIF kondiler plak uygulanan hastalarda tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi - Yılmaz, Erhan; Karakurt, Lokman; Güzel, Hikmet; Serin, Erhan (My University, 2005)
Amaç: Bu çalışmada, subtrokanter femur kırığı nedeniyle AO/ASIF 95° açılı kondiler plak uygulanarak tedavi edilen olgular değerlendirildi. Hastalar ve yöntemler: Yirmi dokuz hastanın (20 er¬kek, 9 kadın; ort. yaş 39; dağılım 11-77) kalçası 95° açılı kondiler plak ile tedavi edildi. Kırıklar 21 olguda sol, sekizinde sağ tarafta idi. Yirmi iki kırık (%75.9) yüksek enerjili travma sonucu oluşmuştu. On olguda (%34.5) başka kırık ve/veya sistem yaralanması vardı. Seinsheimer ölçütlerine göre 11 olguda (%37.9) tip II kırık, 15 olguda (%51.7) tip III kırık, üç olguda (%10.3) da tip V kırık saptandı. Olgular yatırıldıktan sonra ortalama sekiz gün içinde (dağılım 1-26 gün) ameliyat edildi. Klinik ve radyografik sonuçlar Foster ölçütlerine göre değerlendirildi. Ortalama izlem süresi 23.4 ay (dağılım 7-48 ay) idi. Bulgular: Olguların 25'inde radyografik olarak ortalama 7.7 ayda (dağılım 5.5-11 ay) tam kaynama görüldü. Seinsheimer tip IIA ve tip IHA olan iki kırıkta greftlemeden sonra kaynama elde edildi. Seinsheimer tip V kırığı olan bir olguda kaynama olmadı. Bir olguda yüzeyel yara enfeksiyonu, dördünde hatalı kaynama, dördünde ekstremite kısalığı görüldü. Foster sınıflamasına göre 19 olguda (%65.5) mükemmel, dört olguda (%13.8) iyi, iki olguda (%6.9) orta, dört olguda (%13.8) kötü sonuç alındı. Sonuç: Günümüzde subtrokanterik femur kırıklarında ikinci kuşak intramedüller implantlar önerilmesine karşın, tedariki ve uygulamasının kolay olması, fraksiyon masası, skopi ve deneyim gerektirmemesi nedeniyle, 95 derecelik kondiler plak yöntemi bu kırıklarda düşünülebilecek bir tedavi seçeneği olabilir.
Keywords: Kırık tespiti; internal; Kemik plakları; Femur kırıkları; Kalça kırıkları