Gıda Örneklerindeki İndigo Karminin (E132) Dispersif Katı Faz Mikroekstraksiyon Yöntemiyle Önderiştirilmesi ve Ayrılması - Erek, Figen (Fırat University, 2025)
Bu çalışmada, Fe3O4@XAD-7 nanopartikülü kullanılarak spektrofotometrik analiz öncesinde bazı gıda örneklerindeki İndigo Karminin (E132) önderiştirilmesi ve ayrılması için bir mikroekstraksiyon tekniği geliştirilmiştir. Öncelikle geliştirilen yöntemin pH, Fe3O4@XAD-7 nanopartikül miktarı, desorpsiyon çözücüsü türü, vorteks süresi, numune hacmi gibi parametrelerinin optimum koşulları belirlenmiştir. Optimum koşullar altında elde edilen sonuçlar, geliştirilen katı faz mikroekstraksiyon yönteminin 8–250 ?gL?-1 konsantrasyon aralığında 0,999'luk bir korelasyon katsayısı (R2) ve 2,1 ?gL-1'lik bir tayin sınırı ile iyi doğrusallığa sahip olduğu bulunmuştur. Yöntemin % bağıl standart sapması (% RSD) % 2,3 olarak bulunmuştur. Geliştirilen yöntemin zenginleştirme faktörü (EF) ve önderiştirme faktörü (PF) sırasıyla 85 ve 71 olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntem gerçek gıda örneklerine uygulanmış ve %98-105 aralığında yüksek gerikazanımlar elde edilmiştir.

In this study, a microextraction technique was produced using Fe3O4@XAD-7 nanoparticle for the preconcentration and separation of Indigo Carmine (E132) in some food samples prior to spectrophotometric analysis. Firstly, optimum conditions of parameters of developed method such as pH, amount of Fe3O4@XAD-7 nanoparticle, type of desorption solvent, vortex time, sample volume were determined. Under the optimum conditions, the obtained results, developed solid phase microextraction method possessed excellent linearity with a correlation coefficient (R2) of 0.999 in the concentration range of 8–250 ?gL?-1 and detection limit are 2.1 ?gL-1. Relative standard deviation % (RSD%) of the method was calculated as 2.3%. Enhancement factor (EF) and preconcentration factor (PF) of the developed method were calculated to be 85 and 71, respectively. The developed method was applied to real food samples and high recoveries were obtained in the range of 98-105%.
Preconcentration and Seperation of Indigo Carmine (E132) in Food Samples by Dispersive Solid Phase Microextraction Method
Keywords: Separation Science; Separasyon Bilimi