ATIK TAŞIT LASTİĞİN BETON İÇERİSİNDE KULLANIMI VE BETONUN KARAKTERİSTİKLERİNE ETKİSİ - EMİROĞLU, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Katı atıkların yönetimi, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli çevreselsorunlardan biridir. Atık taşıt lastikleri de bu katı atıklar arasında yer almaktadır. Her yıl giderekartan bir şekilde stoklanan atık lastikler, insan sağlığı, çevre kirliliği ve estetik gibi problemlereneden olmaktadırlar. Bu nedenle atık taşıt lastiklerinin yönetimi önem arz etmektedir. Atıklastiklerin yönetimi hakkında günümüze kadar çeşitli çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmanınamacı, atık taşıt lastiklerini beton içerisinde agrega olarak kullanmak, böylece hem bu atıklarınyönetimine katkıda bulunmak hem de betonun karakteristiklerine etkilerini araştırmaktır.Bu çalışmada, beton içerisine hacimce %5, 10, 15 ve 20 oralarındaki lastikler agrega ileyer değiştirilmiş ve elde edilen betonların birim ağırlık, işlenebilirlik, basınç dayanımı, eğilmedayanımı, dolaylı çekme dayanımı, SEM analizi, EDX analizi ve sesüstü dalga hızı ölçümleriyapılmıştır.Yapılan deneysel çalışmalar neticesinde, beton içerisindeki lastik agrega miktarı arttıkçabirim ağırlık, basınç dayanımı, dolaylı çekme dayanımı ve ultra ses hızı ölçüm değerlerinde birazalma gözlenmiştir. Eğilme dayanımı değerleri ise beton içerisindeki lastik agreganın içeriğineve cinsine göre değişiklik göstermektedir. İri lastik agrega ilavesinin, ince lastik agregailavesine oranla betonun karakteristiklerine daha olumlu etkiler yaptığı gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Beton, atık lastik agrega, betonun karakteristik özellikleri.VIII
Use of waste vehicle tire in concrete and its characteristics of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği