Covid-19 Salgın Sürecinde Uzaktan Eğitim Ortamlarının Kullanımına İlişkin Yükseköğretim Öğrencilerinin Tutumları - Kaya, Mehmet (Fırat University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde tespit edilen COVID-19 salgın nedeniyle üniversitelerin lisans bölümlerinde okuyan öğrencilerin uzaktan eğitim ortamlarının kullanımına ilişkin tutumlarını incelemektir. Araştırmanın yöntemi; karma yöntemdir. Araştırmanın evrenini 152 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları; İlk araç; Araştırmada "Pandemi sürecinde uzaktan eğitim ortamlarının kullanımına ilişkin tutum ölçeği" ikinci araç; araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formundan oluşmaktadır. Verilerin analizi; veriler iki şekilde analiz edilmiştir. İlk olarak hiyerarşik kümeleme analiz yöntemlerinden ward tekniği kullanılmış ve uzaklık ölçüsü olarak kare öklid uzaklığı seçilmiştir. ward'ın kümeleme analizi tekniğine göre uzaktan eğitim ortamlarının kullanımına yönelik tutum farklılıkları; Üç kümede sınıflandırılmıştır: Etkililik ve Memnuniyet, Motivasyon ve Memnuniyetsizliktir. Sınıflandırmadan sonra oluşturulan her kümede ikişer öğrenciye rastgele yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Sonuç olarak; öğrencilerin uzaktan eğitim etkinlikleri hakkında olumlu ve olumsuz görüşlere sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this research is to examine the attitudes of students studying in undergraduate departments of universities towards the use of distance education environments due to the COVID-19 epidemic detected in the city of Wuhan, Hubei province of the People's Republic of China. The method of the research; mixed method. The population of the research consists of 152 undergraduate students. Data collection tools of the research; the first vehicle; "Attitude scale regarding the use of distance education environments in the pandemic process" is the second tool in the research; it consists of a semi-structured interview form prepared by the researcher. Analysis of data; the data were analyzed in two ways. Firstly, ward technique, one of the hierarchical clustering analysis methods, was used and square Euclidean distance was chosen as a distance measure. Differences in attitudes towards the use of distance education environments according to ward's cluster analysis technique; it is classified into three clusters: Effectiveness and Satisfaction, Motivation and Dissatisfaction. After the classification, a random semi-structured interview form was applied to two students in each cluster formed. As a result; it has been concluded that students have positive and negative opinions about distance education activities.
ATTITUDES OF HIGHER EDUCATION STUDENTS ABOUT THE USE OF DISTANCE EDUCATION ENVIRONMENTS DURING THE COVID-19 OUTBREAK PROCESS