POSTOPERATİF İNTRAABDOMİNAL ADEZYONLARIN ÖNLENMESİNDE AMNİON MEMBRANI KULLANIMI - KISMET, KEMAL (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bu çalışma, kobaylarda oluşturulan standart caecum defektinin primer kapatılmasından sonra uygulanan amnion membram ve periton yamasının, posto- peratif intraabdominal adezyonlan azaltıp azaltmadığının araştırılması amacıyla yapıldı. Bu amaçla her gruptan 10'ar kobay olmak üzere toplam 30 kobay kul lanıldı. 40mg/kg ketamin HC1 ve 6 mg/kg xylasin HC1 karışımı intramuskuler verilerek anestezi uygulandıktan sonra orta hat insizyon ile laparotomi yapıldı. Birinci grupta (kontrol grubu) primer olarak sütiirize edilen defekt üzerine her hangi bir materyal uygulanmadı. Primer olarak kapatılan defekt üzerine ikinci grupta amnion membram, üçüncü grupta ise periton grefti örtüldü. 4 hafta sonra yapılan makroskobik değerlendirmede; adezyon derecesinin birinci grupta orta lama 3,37, ikinci grupta 1,3, üçüncü grupta ise 3,0 olduğu saptandı. Kontrol ve periton grubu ile amnion grubu arasındaki farkın anlamlı olduğu belirlendi (p<0.05). Histopatolojik olarak da amnion grubunda fibrotik doku ve inflamatuvar hücre infiltrasyonunun diğer gruplara göre daha az geliştiği saptandı. Bu grupta vaskülaritenin biraz daha fazla olduğu gözlendi. Elde edilen bu bulgulara göre; amnion membranının bir örtü şeklinde travmatize barsak üzerine kapatılmasının postoperatif intraabdominal adezyonlar üzerine önleyici bir etkisinin olabileceği kanısma varıldı. 43
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery