Grimmia ovalis (Hedw.) Lindb. Türünün Bazı Fenolik Bileşiklerinin Belirlenmesi ve Moleküler Yerleştirme Tekniği ile Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması - Çambay, Zafer; Uslu, Harun; Göktaş, Bünyamin; Bayçinar, Kevser Özdemir; Emre, Ümmügülsüm Tükenmez; Alataş, Mevlüt (Çankırı Karatekin Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, Grimmia ovalis (Hedw.) Lindb.'in fenolik bileşenlerini ve farmakolojik potansiyelini araştırmayı, biyoaktif potansiyellerini anlamayı ve gelecekteki araştırmalara öncü olmayı amaçlamaktadır. Bununla beraber in silico biyoaktivite açısından G. ovalis üzerine yapılan ilk çalışmalardan biri olmayı hedeflemektedir. HPLC analizi, G. ovalis özütünün bazı fenolik bileşiklerinin tespitini ortaya koymuştur. Bazı fenolik bileşiklerin in silico antimikrobiyal potansiyeli ortaya çıkarılmıştır. 2,5-Dihidroksibenzoik asit ve Kafeik asit bileşiklerinin, Staphylococcus aureus UDP-N-asetilenolpiruvil glukozamin redüktaz (MurB) üzerinde mikromolar düzeyde inhibisyon yapacağı hesaplanmıştır. Bahsi geçen makromolekül üzerinde antimikrobiyal aktivite için önemli olan kalıntılar ile etkileşime girdiği sonucuna varılmıştır.

This study aims to investigate the phenolic compounds and pharmacological potential of Grimmia ovalis (Hedw.) Lindb. to understand their bioactive potential and to pioneer future research. It also aims to be one of the first studies on G. ovalis's in silico bioactivity. HPLC analysis revealed the detection of some phenolic compounds in G. ovalis extract. The study revealed the in silico antimicrobial potential of some phenolic compounds. We calculated that compounds of 2,5-dihydroxybenzoic acid and caffeic acid would inhibit Staphylococcus aureus UDP-N-acetylenolpyruvylglucosamine reductase (MurB) at micromolar levels. We concluded that they interacted with residues crucial for antimicrobial activity on the mentioned macromolecule.
Detection of some phenolic content of Grimmia ovalis (Hedw.) Lindb. and investigation of its antimicrobial activity with molecular docking technique
Keywords: Botany (Other); Bitki Bilimi (Diğer)