GÜÇ YOZLAŞMASI ÖLÇEĞİ - Nacar, Davut; Nanto, Zülküf (Istanbul Ticaret University, 2023)
Toplumsal hayatın her aşamasında güç olgusundan bahsetmek mümkündür. Güç insanlara bir şeyi zorla yaptırabilme veya onları etkileyebilme yeteneğidir. Bundan dolayı insanlar farklı şekillerde gücü elde etme eğilimindedir. Yolsuzluk ise gücün karanlık yüzüdür. Gücün yozlaşması, kişisel kazanç sağlamak için gücü suiistimal eden bir kişiyi ifade eder. Gücün olası olumsuz etkileri, birçok organizasyonun yapısındaki değişiklikler ve gücü paylaşmanın potansiyel olumlu etkileri nedeniyle, gücün kullanımlarına ilişkin görüşler kısmen değişmektedir. Örgütler yönetici olarak dürüst kişileri atayabilir ve destekleyebilirler. Dürüst yöneticiler yozlaşmayla mücadelede güçlü bir yargı sistemine ihtiyaç duyabilirler. Amaç: Bu çalışmanın amacı örgütlerde güç yozlaşmasının ortaya koyulmasında kullanılabilecek, geçerli ve güvenilir veri toplama aracının geliştirilmesidir. Yöntem/Tasarım / Metodoloji / Yaklaşım: Araştırma ölçek geliştirme çalışması niteliğinde olup, var olan durumu sorgulayan, betimsel bir araştırmadır. Bulgular: 30 maddelik soru havuzuna açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucu 19 madde tek faktörlü örgütlerde güç yozlaşması ölçeği oluşturulmuştur. Özgünlük: Ölçeğin uygulandığı hedef kitle ve analizlerle ilgili bulgular birlikte değerlendirildiğinde örgütlerde güç yozlaşmasının belirlenmesinde geçerliği ve güvenilirliği yüksek bir araç olduğu söylenebilir.

It is possible to talk about the power phenomenon at every stage of social life. Power is the ability to force people to do something or influence them. Because of this, people tend to acquire power in different ways. Corruption is the dark side of power. Corruption of power refers to a person who abuses power for personal gain. Opinions about the uses of power vary in part because of the potential negative effects of power, changes in the structure of many organizations, and the potential positive effects of power-sharing. Organizations can appoint and support honest people as managers. Honest rulers may need a strong judicial system to combat corruption. Purpose: The aim of this study is to develop a valid and reliable data collection tool that can be used to determine power corruption in organizations. Method/Design/Methodology/Approach: The research is a scale development study and is a descriptive research questioning the current situation. Findings: Exploratory and confirmatory factor analysis was performed on the 30-item pool of questions. As a result of the analyzes made, a 19-item power corruption scale in single-factor organizations was created. Originality: Exploratory and confirmatory factor analysis was performed on the 30-item pool of questions. As a result of the analyzes made, a 19-item power corruption scale in single-factor organizations was created.
POWER CORRORATION SCALE
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar