KURMACA TEKNİĞİ BAKIMINDAN NAZLI ERAY'IN ROMANLARI - KAPLAN, HACER (Fırat Üniveristesi, 2021)
Nazlı Eray, son dönem Türk edebiyatının en önemli yazarları arasında yer alırken kendine özgü üslubu ve kurgusu ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Yazarın roman anlatılarında birçok edebi anlayıştan etkilendiği söylenecek olursa bunların başında fantastik ve büyülü gerçek gibi ana başlıklar gelebilir. Bu başlıkların yanına geleneksel, modern, postmodern edebi akımlar ve reaizm sürrealizm gibi düşünce akımlar eklenir. Nazlı Eray, bütün bu anlayışları bütünleyerek gerçeğin büyülü dünyasını düş ortamına yansıtır. Bu nedenle gerçek; gerçeğin dışında düş'ün derinliğine sığınır, soyut kavramın esiri olur. Yazarın gerçekle olan bu mücadelesi, roman anlatılarının tüm unsurlarında gözlenirken öz yaşam biçimi de bir başka etken olarak değerlendirilir. Bu çalışmada Nazlı Eray romanları yapı ve izlek olarak incelenmiş olup yukarıda ifade edilen edebi ve düşünce akımlarına göre analiz edilmeye çalışılmıştır.

While Nazlı Eray is among the most important writers of recent Turkish literature, she manages to attract attention with her unique style and fiction. If it is said that the author was influenced by many literary styles in the narratives of the novel, the main titles such as fantastic and magical truth may be the leading ones literary styles. Along with these titles, traditional, modern, postmodern literary movements and thought movements such as realism and surrealism are added. Nazlı Eray reflects the magical world of reality to her dream environment by integrating all these insights. For this reason, the truth takes refuge in the depth of thought outside the reality and becomes the prisoner of the abstract concept. While this struggle of the author with reality is observed in all elements of the novel narratives, her own life style is also considered as another factor. In this study, Nazlı Eray's novels were examined in terms of fiction and themes, and it was tried to be analyzed according to the literary and thought movements mentioned above.
Nazli Eray's novels in terms of fiction technique
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı