Veri analizi modeli ile Çanakkale ili için güneş enerjisi potansiyelinin araştırılması - Balo, Figen (My University, 2018)
Enerji, direk gözlemlenemediği halde konumu yardımıyla hesaplanan ve mevcut sistemde korunanbir özelliktir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle,fosil kaynakların kısıtlı olması sebebiyle enerjinin tasarruflu kullanımı ve sürdürülebilir enerjikaynaklarıyla talep edilen enerjinin sağlanabilirliği konusu daha fazla önem kazanmaktadır.Sürdürülebilir enerji kaynakları fosil yakıtlara alternatif olarak kullanılabilirliğinin yanı sıra çevredostu olmaları sebebiyle de dikkat çekmektedir. Rüzgâr, güneş, dalga, jeotermal, dalga... vbsürdürülebilir enerji kaynaklarının arasında en cazip kaynaklardan biri güneş enerjisidir. Belli biralanda güneş enerjisi destekli fotovoltaik sistem kurulumu düşünüldüğü zaman o bölgeye aitgüneşlenme verilerinin kullanılabilirliğinin analizi pahalı kurulum maliyetleri düşünüldüğünde önemarz etmektedir.Bu çalışmada, sürdürülebilir enerji kaynakları arasında en bol bulunanlardan biri olan güneşenerjisi desteğiyle Çanakkale ilinde kurulumu planlanan bir fotovoltaik sistem için yatay ve açılı (30 0 ,60 0 ve 90 0 ) konumlandırılmış solar paneller üzerine gelebilecek güneş radyasyonu değerleri, engerçeğe yakın sonuç elde edilen güneş modelleri, meteorolojik veriler ve MATLAB destekli olarakhesaplanmıştır. En performanslı güneş radyasyonu değerleri ve bu değerlerin elde edildiği günler detespit edilerek tasarlanan bir fotovoltaik sistemi için elverişliliği ve sürdürülebilirlik potansiyelideğerlendirilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Kimya