UÇ ORGAN HASARI GELİŞMEMİŞ HİPERTANSİF ACİLLERDE SOL VENTRİKÜL DUVAR GERİLİMİ İLE QT DİSPERSİYONU ARASINDAKİ İLİŞKİ - DURUKAN, POLAT (Fırat Üniveristesi, 2003)
Hipertansif bireylerde mortalite nedenleri sol ventrikülün sistolik ve diyastolik disfonksiyonu, hipertrofisi, koroner arter hastalığı, aritmiler ve ani ölümdür. QT dispersiyonu (QTD) ölçümü miyokardial repolarizasyon heterojenitesinin değerlendirilmesinde noninvaziv bir yöntem olarak kullanılmakta ve aritmik olaylarla birlikte olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın amacı hipertansif urgency hastalarında afterload artışına bağlı sol ventrikül duvar gerilimi ve QT dispersiyonu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışma koşullarına uygun hastalarda hipertansif dönemde ve Na- nitroprussid ile ortalama kan basıncı %10 düşürülmüş dönemde standart 12 derivasyonlu yüzey elektrokardiyografi kaydı alınarak QTD ve QTc dispersiyonu (QTcD) hesaplandı. Ekokardiyografi ile sol ventrikül geometrik yapısı saptandı. Çalışmaya alınan 76 hastanın yaş ortalaması 57.29±11.3, %68.4'ü kadındı. Hipertansif dönemde ölçülen sistolik kan basıncı (SKB) ortalama 192.1 1±20.2 mmHg, QTD 45.79+14.90 msn ve QTcD 54.78±17.96 msn, kan basıncı düşürülmüş dönemde ortalama SKB 149.08±11.9 mmHg, QTD 29.47±13.65 msn ve QTcD 34.06±15.73 msn saptandı (p<0.001). Cinsiyet farkı bulunmadı. Hastaların %50'sinde konsantrik hipertrofi, %1 1.8'inde normal ventrikül geometrisi saptandı. Sol ventrikül geometrisine göre gruplar arasında hipertansif ve kan basıncı düşürülmüş dönemlerdeki QTD ve QTcD ortalamaları benzerdi. Normal sol ventrikül geometrili hastalarda hipertansif ve kan basıncı düşürülmüş dönemdeki QTD ortalamaları benzer iken (p=0.058), QTcD ortalamaları farklı bulundu (p=0.036). Diğer sol ventrikül geometrilerine sahip hasta gruplarında hipertansif ve kan basıncı düşürülmüş dönemde QTD ve QTcD ortalamaları farklıydı (her biri için p<0.05). Hipertansif hastalarda kan basıncı yüksek iken afterload artışı ile ventrikül duvar gerilimi artmakta, miyokardial iskemi nedeniyle QTD ve QTcD uzamakta ve kan basıncının normale dönmesi ile QTD ve QTcD kısalmaktadır. Akut kan basıncı değişikliklerinde sol ventrikül duvar gerilimi etkisiyle QTD ve QTcD'nin değiştiği düşünülmektedir. Anahtar kelimeler hipertansiyon, QT dispersiyonu, ventrikül duvar gerilimi, ventrikül hipertrofisi

Mortality of hypertensive patients is due to systolic and diastolic dysfunction and hypertrophy of left ventricle, coronary artery disease, arrhythmias and sudden death. Measurement of QT dispersion (QTD) is a non-invasive method for evaluation of heterogenity of myocardial repolarization and it is thought to accompany arrhythmogenic events. Aim of this study is to investigate the relation between QTD and left ventricular wall stress caused by an increase in afterioad in hypertensive urgency patients. Standart 12-lead surface electrocardiographic records of patients matching inclusion criteria were taken in hypertensive period and period in which mean blood pressure lowered 10% by Na-nitroprussid and then QTD and corrected QTD (QTcD) were calculated. Left ventricular geometric patterns were determined by echocardiographic measurements. Mean age of 76 patients included to the study was 57.29±1 1.3 and 68.4% of them were women. In hypertensive period mean systolic blood pressure (SBP), QTD and QTcD were 192.1 1±20.2 mmHg, 45.79±14.90 msec and 54.78±17.96 msec and in lowered blood pressure (LBP) period they were 149.08±11.9 mmHg, 29.47±13.65 msec and 34.06±15.73 msec respectively (p<0.001). In respect to sex no difference was found. In 50% of patients concentric hypertrophy and in 11.8% of patients normal ventricular geometry were detected. According to left ventricular geometry mean QTD and QTcD were similar between the groups in hypertensive and LBP periods. Although mean QTDs were similar (p=0.058) in normal left ventricular geometry group in both hypertensive and LBP periods, mean QTcDs were different (p=0.036). In patient groups having other left ventricular geometric patterns mean QTD and QTcD were different in hypertensive and LBP periods (for each p<0.05). In hypertensive patients when blood pressure is high, ventricular wall stress increases due to an increase in afterioad and due to myocardial ischemia QTD and QTcD lengthen; when the blood pressure comes to normal QTD and QTcD shorten. It is thought that when acute changes are seen in blood pressure, QTD and QTcD change due to left ventricular wall stress. Keywords: hypertension, QT dispersion, ventricular wall stress, ventricular hypertrophy
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İlk ve Acil Yardım; Emergency and First Aid