LATHYRUS NİSSOLİA L. (FABACEAE) POPULASYONLARI ÜZERİNDE TAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMA - AKIN, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, inceleme materyali olan Lathyrus nissolia L. C6 Osmaniye-Fevzipaşa, yol kenarı, bozulmuş Quercus ormanı içerisinden toplanmıştır.Tür, tek yıllık olup, primer kök hakim durumdadır. Kök, bir sıra epidermishücresi ve iç taraftan çeperleri süberilize olmuş olan bir, iki sıra hücre ileoluşturulmuş bir eksodermis ile kuşatılmıştır. Gövdenin tümü, otsu bir yapıgöstermekle birlikte, kanatsız ve köşelidir. Örtü doku olarak, düzgün çeperli birsıra epidermis hücresi bulunmaktadır. Epidermis altında, genellikle iki, üç sıralıkollenkima hücreleri mevcuttur. Yapraklar, çimen benzeri (grass-like)görünüştedir. Yaprakların damarlanması paralel olup, her iki yüzeyi tüysüzdür.Çiçek sapı, tek çiçek taşımaktadır. Stomalar, amaryllis tipi olup, yaprağın her ikiyüzeyinde de yer almaktadır. Polen tipi, trizonokolporat, ornemantasyon verrucute,polen şekli ise sub-prolat 'tır.Anahtar Kelimeler: Lathyrus nissolia L. Fabaceae, polen, morfoloji, anatomi.
A Taxonomic investigation on lathyrus nissolia l. (Fabaceae) populations
Keywords: Biyoloji