TÜRKİYE PROFESYONEL FUTBOL LİGLERİNDE OYNAYAN FUTBOLCULARIN FUTBOL PROGRAMLARINDAN ETKİLENME DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - APAYDIN, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2017)
Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinde Oynayan Futbolcuların Futbol Programlarından Etkilenme Düzeylerinin Belirlenmesi amacı ile yapılan bu çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünü oluşturan "Demografik Bilgiler" araştırmacı tarafından oluşturulmuş, anket formunun ikinci bölümünü oluşturan ve 21 maddeden oluşan 'Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinde Oynayan Futbolcuların Futbol Programlarından Etkilenme Düzeyleri Ölçeği" çalışması yine araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Anketteki bağımlı değişkenleri ölçmek üzere 5'li likert ölçeği kullanılmıştır. Sorulara katılma derecesi; "Hiçbir Zaman, Bazen, Ara Sıra, Sıklıkla, Her Zaman" şeklinde olmuştur. Değer aralıkları, olumludan olumsuza doğru; "Her Zaman"(5), " Sıklıkla"(4), "Ara Sıra"(3), "Bazen"(2), "Hiçbir Zaman" ise (1)şeklinde derecelendirilmiştir. Ölçeğe verilen cevapların güvenirliliğinin tespit edilebilmesi için Elazığspor ve Elaziz Belediyespor'daki 48 futbolcuya uygulanmış ve 45 sorudan 34 soru dikkate alınarak cronbach' alpha testi uygulanmış ve ?=0,918 olarak tespit edilmiştir. Araştırma Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı 6 Süper Lig, 8 PTT 1. Lig, 8 2. Lig ve 8 3. Lig takımı olmak üzere 30 kulüpte forma giyen 602 profesyonel futbolcuya uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini oluşturan profesyonel Futbol kulüplerinde oynayan futbolculardan oluşmaktadır. Futbol kulüplerine toplam 875 adet anket dağıtılmış, geriye dönen ve hatasız olan 602 adet anket ise değerlendirmeye alınmıştır. Anketin uygulanması sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır.. Ankette yer alan demografik bilgiler ve spor kulübü yöneticilerinin, eğitim durumları ve yeterliliklerini belirlemeye ilişkin sorulara verilen yanıtların frekans ve yüzdeleri tablolar halinde sunulmuş ve tablolara ait yorumlamalar verilmiştir. Verilere uygun analiz yöntemi olarak varyans analizi, grup içindeki karşılaştırmalar için ise post-hoc çoklu karşılaştırmalarından Tukey testi uygulanmıştır. Sonuç olarak çalışmamıza katılan Profesyonel Futbolculardan genç olarak nitelendirdiğimiz 16-20 yaş grubunun Futbol Programlarından daha çok etkilendiği, Lig seviyesi arttıkça etkilenme düzeyinin azaldığı, ligin kategorisinin düştükçe medyanın yaptığı eleştirisel programlardan daha çok etkilendikleri görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Futbol, Profesyonel Futbolcu, Televizyon, Futbol Programları

Scanning Model has been used in this study, whose aim is to define the Turkish Professional Soccer Leagues' footballers' level of being influenced by the football programs. A survey has been used as a data collecting tool. Demographic information, composing the first part of the survey, is created by the researcher and the second part of the survey, making up 21 items, Levels of being Influence of Soccer Professionals by the football program in Turkish Professional Football Leagues has been developed by the researcher, too. Five point likertscale has been used to test the dependent variables. Degree of agreement is 'never' 'occasionally' 'sometimes' 'often' 'always'. The ranges are graded as, from positive to negative, 'always' (5), 'often' (4), 'sometimes'(3), 'occasionally'(2), 'never' (1). To test the answers' reliability, it has been carried out on 48 footballers playing in Elazığspor and Elaziz Belediyespor. Cronbach's alpha test was carried out by regarding 34 of 48 questions and ?=0,918 was determined. The study has been carried out on 602 professional football players, playing in 30 clubs, 6 Super League, 8 PTT 1. League, 8 2.League, 8 3. League Teams connected with Turkish Football Federation.The scope of this study is the professional football players who play in the professional football teams.875 surveys has been distributed to football clubs and the correct 602 surveys has been taken into consideration. The data by the evaluation of the survey has been transferred to the computer by using SPSS 22.0 program. Demographic information and the frequency and percentages of answers to find out competence and educational background of football clubs' directors has been demonstrated on tables and they have been evaluated. Variance analyis has been used for comparing among the groups and Tukey test has been used for comparing in the groups as an analysis method. Consequently, it has been found in the study that the footballers between 16-20 age, described as young, have been influenced by the football program more. Also, it has been found out that the more the level of league, the lower the degree of influence of footballers, and if the league category is low, the footballers are influenced more by the critical programs made by the media. Keywords: Football, Professional Footballer, Television, Football Programs.
Determination of the levels of the football programs of the footballs in the Turkish professional football levels
Keywords: Spor