Şeker pancarı küspesinden elde edilen aktif karbonla sulu çözeltilerden Cu(II) iyonlarının adsorpsiyonu - Tanyıldızı, M. Şaban; Özer, Ahmet; Tümen, Fikret (My University, 1999)
Şeker pancarı küspesinden elde edilen aktif karbonla sulu çözeltilerden Cu(II) iyonlarının adsorpsiyonunun incelendiği bu çalışmada, karbonizasyon prosesi için optimum sıcaklık ve süre 750 °C ve 120 dakika olarak tespit edilmiştir. Cu(II) iyonların adsorpsiyon verimi büyük ölçüde pH'ya bağlıdır. 50 mg/L'lik Cu(II) çözeltisinin l g/L dozunda 750°C'de 120 dakika süreyle karbonize edilen şeker pancarı küspesinden elde edilen aktif karbonla 180 dakika süreyle pH 7.8'de temas ettirilmesi sonucunda, mevcut bakırın tamamı giderilmiştir. Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modelleri adsorpsiyon izotermleri ile ilgi sonuçlara uygulanmıştır. Prosesin entalpi değişimi 8373.2 j/mol olarak hesaplanmıştır. 20 °C'deki serbest enerji değişimi-21110 j/mol'dür.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Kimya; Tıbbi