ALFA-AMANİTİN İLE OLUŞTURULMUŞ MANTAR TOKSİSİTESİ VE ENGİNARIN (CYNARA SCOLYMUS) BU TOKSİSİTE ÜZERİNE ETKİLERİ - KAYMAZ, MUSTAFA BAHADIR (Fırat Üniveristesi, 2015)
Dünyada keşfedilmiş yaklaşık 2000 mantar türünden özellikle 50 adet civarı insan için toksik olabileceği belirtilmiştir Ülkemizde, mantar zehirlenmeleri nedeniyle her yıl ölüm vakaları gerçekleşmekle beraber, sağlık merkezlerine başvuran tüm zehirlenmelerinin %1,5-3.4'ünü mantarla zehirlenmelerin oluşturduğu bildirilmektedir. Ülkemizde mantar zehirlenmelerinin yaklaşık %90'ından Amanita phalloides türü neden olmaktadır. Alfa amanitin, bisiklik oktapeptid yapıda olup, toksisitesinden sorumlu ana yapıdır. A. phalloides türü mantar zehirlenmeleri tedavisinde kristalize penisilin, kortikosteroidler ve tioktikasit kullanılmakla beraber özellikle son yıllarda halk arasında meryem ana dikeni olarak adlandırılan Silybum marianum bitkisinin aktif bileşeni olan silibinin karaciğer koruyucu ve hayat kurtarıcı özelliği çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmamızda, yine antioksidan özelliği ve karaciğer üzerinde olumlu etkileri çalışmalarla gösterilmiş Cynara scolymus (Enginar) bitkisinin bu zehirlenme üzerindeki olası etkilerinin incelenmesi amaçlanmış; herbiri 7'şer rat içeren 4 grup kullanılmıştır. Çalışma sonucunda alfa amanitin zehirlenmesine bağlı bozulan antioksidan parametrelerde, enginar ekstresi uygulanmasıyla anlamlı düzelmeler olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Amanita Phalloides, Alfa Amanitin, Enginar, Antioksidan Parametreler

It was stated that about 2000 types of mushrooms, discovered around the world, particularly 50 pieces of them may be toxic to humans. In our country, along with death cases taking place every year because of mushroom poisoning, it is reported that 1.5-3.4% of all poisings which apply to health center are composed of mushroom poising. About 90% of mushroom poisoning causes Amanita phalloides species in our country. Alpha-amanitin, is bicyclic octapeptide structure and responsible for the toxicity of the main structure. At the treatment of A.phalloides type of mushroom poisoning, crystalline penicillin, corticosteroids and tiocticacid have been used and especially in recent years, popularly referred to as the thorn of the Virgin Mary, the active component of the plant Silybum marianum for protection and life-saving liver of silibinin property is demonstrated in studies. In our study, it has been shown with studies that antioxidant properties and its positively impact on the liver, it has aimed to investigate Cynara scolymus (artichoke) plant's possible effects of this poisoning. Four groups was used each of which contains seven rats As a result of the study, on the deteriorated antioxidant parameters due to the poisoning of alpha amanitin has been seen significant improving with application artichoke extract. Keywords: Amanita Phalloides, Alpha-Amanitin, Artichoke, Antioxidant Parameters
Mushroom toxicity composed of alpha-amanitin and effects of artichoke (cynara scolymus) on this toxicity
Keywords: Biyokimya