DÜNYA BANKASI TARIM KREDİLERİ VE TÜRK TARIM SEKTÖRÜ - Kişman, Zülfükar Aytaç; Kıraç, Ziya Kıvanç (My University, 2014)
Dünya Bankası'nın misyonu \"yoksulluktan arınmış bir dünya\" olarak ortaya koyulmuş ve bu doğrultuda çalışmalar Dünya Bankası çatısı altında yapılmıştır. Görünürdeki amaç yoksul ülkelerin kendi kaynakları ile büyümesini ve bu yolla yoksulluğun sürdürülebilir bir şekilde azaltılmasını sağlamaktır. Bu amaçla Dünya Bankası dünyada Kırsal Kalkınma, Eğitim, Çevre Koruma, Sağlık gibi alanlarda yenilikçi yaklaşımları destekleyen projeleri finanse eder. Yani Dünya Bankası'nın esas işi kalkınma projelerine kredi vermektir. Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye, Dünya Bankası ile 160'tan fazla kredi anlaşması imzalamıştır. Özellikle 1980'den sonra hız kazanan anlaşmalar, sadece ikili birer kredi anlaşması olarak kalmamış, yapısal uyarlama dayatmalarına dönüşmüştür. Bu uyarlama istekleri sektörel alanlarda olduğu gibi kamusal alanlarda da kendisini göstermiştir. Türkiye yatırım projelerinin ve ihracatın finansmanı, kamu yönetimi reformlarının yapılması, önemli sektörlerin yeniden yapılandırılması, özelleştirmenin yaygınlaştırılabilmesi, istihdam sorunun çözülmesi, gelir adaletsizliğinin önlenmesi gibi amaçlarla Dünya Bankası kredilerinden kullanmıştır. Dünya genelinde Dünya Bankası kredilerinin önemli bir bölümünü tarım sektörü kredileri oluşturmaktadır. Bu durum Türkiye için de geçerlidir. Türkiye ile Dünya Bankası kredi ilişkisi içerisinde tarım sektörüne ilişkin anlaşmalar diğer sektörlere ilişkin olanlardan daha dikkat çekicidir. Dünya Bankası açısından Türkiye'nin yeri küçük bir oran iken Türkiye açısından Dünya Bankası kredilerinin etkisi çok daha büyük olmuştur. Bu çalışmanın amacı bu etkiyi anlayabilmek adına, ikili ilişkilerin tarihsel seyrinin incelenmesi ve bu yolla Türkiye'de tarım politikalarının nasıl etkilendiği hakkında yargılara varmaktır. Çalışmamızda bahsedilen amaçlara ulaşmak için resmi kaynaklarla beraber destekleyici literatür taraması yapılmıştır
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; İktisat