SINIF ÖĞRETMENLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN EĞİTİME YÖNELİK ÖZ-YETERLİK İNANÇLARININ VE GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ - GÜRBÜZ, ABDURRAHMAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Sürdürülebilir kalkınma için, eğitim; yeni vizyonların ve kavramların keşfedilmesini, yeni metot ve araçların geliştirilmesi için gerekli eleştirel düşünceyi ve daha fazla farkındalığı sağlayabilir. Günümüzde artan ve değişen çevresel sorunların geldiği nokta, eğitimcilere topluma sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemiş bireyler yetiştirmesi konusunda git gide artan sorumluluklar yüklemektedir. Bu çerçevede "sürdürülebilir kalkınma için eğitim" konusunun, eğitim stratejileri ile ilgili tartışmalarda yer almaya başlaması kaçınılmazdır. Ülkemizde sınıf öğretmenlerinin Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim'e yönelik öz-yeterlik inançlarının belirlenmesine yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmadığı, öğretmen adaylarına yönelik yapılan çalışmaların da yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu durum konu hakkında çalışma yapılması ihtiyacı doğurmaktadır. Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim'e yönelik öz-yeterlik inançlarının belirlenmesi amacıyla nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı iç içe karma yöntem araştırma metodu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümü, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Bingöl ilinde görev yapan 277 sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırmanın nitel boyutu ise yine Bingöl ilinde görev yapan 56 sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Bu çalışmaya katılan öğretmenlere yönelik 4 hafta boyunca öz-yeterlik ölçeği ve görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verileri; Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim'e Yönelik Öz-Yeterlik inanç ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise öğretmenlere yönelik yapılan görüşme formu ile toplanmıştır. Çalışmada SPSS 22 paket programı verilerin nicel analizinde kullanılmıştır. Çalışmada sınıf öğretmenlerinin öz-yeterlik inanç sonuçları, cinsiyet değişkenine göre değerlendirildiğinde bağımsız örneklem t testi; mezuniyet durumları, görev yaptıkları yer ve kıdem yılına göre değerlendirildiğinde ise varyans analizi kullanılarak elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, kıdem ve görev yaptıkları bölge değişkenine göre Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim'e Yönelik Öz-Yeterlik inançları arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Akademik düzey değişkenine göre yüksek lisans mezunları lehine bir farkın olduğu belirlenmiştir. Nitel verilerin analizinde ise öğretmenlere uygulanan görüşme formu içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Nitel verilerin analizi sonucunda ise öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim'in gerekli olduğunu savunduğu, bu eğitime okul öncesi dönemden itibaren başlanması gerektiği, eğitim esnasında çağdaş yöntem ve tekniklerden faydalanılması gerektiği ve eğitimin ömür boyu sürmesi gerektiği yönünde fikir belirttikleri görülmüştür. Bu çalışmanın sonuçlarına göre bazı önerilerde bulunulmuştur.

For sustainable development, education can provide both the discovery of new visions and concepts, critical thinking that is needed for the development of new methods and tools and greater awareness. Today, increasing and changing environmental problems come at a point where educators are increasingly responsible for raising individuals who have adopted a sustainable lifestyle in society. In this context, it is inevitable that the topic of "education for Sustainable Development" will start to take part in discussions about education strategies. In our country, it is observed that there is no comprehensive study for determining the self-efficacy beliefs of classroom teachers in eucation for Sustainable Development, and that studies for teacher candidates are insufficient. This situation leads to the need to work on the subject. In this study, the intertwined research method, in which quantitative and qualitative methods are used together, was used to determine the self-efficacy beliefs of classroom teachers for Education for Sustainable Development. The quantitative part of the research was conducted with 277 classroom teachers working in Bingöl province in the 2018-2019 academic year. The qualitative dimension of the research was carried out with 56 classroom teachers working in the province of Bingol. The self-efficacy scale and interview form were applied for 4 weeks for the teachers who participated in this study. The quantitative data of the study were collected by the self-efficacy faith scale for Education for Sustainable Development. The qualitative data of the research was collected by the interview form for the teachers. In the study, the SPSS 22 package program was used in quantitative analysis of data. In this study, the results obtained by using the independent sample t test were evaluated according to gender variable and the results obtained by using variance analysis were evaluated according to graduation status, place of employment and seniority year. The analysis of the data showed that there was no significant difference between classroom teachers ' beliefs in self-efficacy for Education for Sustainable Development based on gender and the region in which they served. It was determined that there was a significant difference in favor of associate degree graduates according to the graduation status variable and in favor of teachers with seniority of 11-15 years according to the seniority year variable. In the analysis of qualitative data, the interview form applied to the teachers was evaluated by content analysis. As a result of the analysis of qualitative data, it was observed that the majority of teachers argued that education was necessary for Sustainable Development, that education should be started from pre-school period, that modern methods and techniques should be used during education and that education should last for a lifetime. According to the results of this study, some suggestions have been made.
Determination of classroom teachers' self-efficacy beliefs and views on education for sustainable development
Keywords: Eğitim ve Öğretim