Elazığ basınına göre Cumhuriyet'in ilk yıllarında Elazığ'da Cumhuriyet bayramı kutlamaları (1925 - 1932) - Çevik, Mehmet; Haykır, Yavuz (My University, 2014)
Millî Mücadeleyi başarıyla sonuçlandıran Mustafa Kemal ve kadrosu, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet rejimini ilan etmiştir. Çok uluslu Osmanlı Devletinin tarihe intikalinden sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Milleti için önemli bir milat olmuştur. Bu anlamda 19 Nisan 1341 (1925) tarihinde çıkarılan bir kanunla Cumhuriyetin ilan edildiği tarih olan 29 Ekim resmî bayram olarak kabul edilmiştir. Ülkemizin her yerinde, 1925 yılından itibaren her yıl 29 Ekim tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları resmî bir şekilde günümüze kadar coşkuyla kutlanmıştır. Bu çalışmanın konusunu Cumhuriyetin ilk yıllarında Elazığda gerçekleştirilen Cumhuriyet Bayramı kutlamaları oluşturmaktadır. 1925, 1926, 1927, 1928, 1930, 1931, 1932 yıllarında Elazığda Cumhuriyet Bayramı törenlerinin nasıl yapıldığı, bu törenlerde hangi programların uygulandığı, programların içeriği ve halkın bu törenlere katılımının ne derecede olduğu hakkında bilgiler verilmeğe çalışılmış, bu amaçla belirtilen tarihlerde Elazığ Basınına yansıyan bilgiler birincil kaynak olarak kullanılmıştır.
Keywords: Tarih