Stabil Dönem Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklı Olgularda Vitamin D Düzeyleri * - Telo, Selda; Kuluöztürk, Mutlu; Deveci, Figen (My University, 2016)
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan olgularda vitamin D düzeylerinin belirlenmesi ayrıca vitamin D düzeyleri ile solunum fonksiyon testi (SFT) ve arteryel kan gazı (AKG) parametreleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya stabil dönemdeki 71 KOAH'lı olgu ile 20 sağlıklı kontrol olgusu alındı. KOAH'lı olguların demografik verileri, sigara öyküleri kaydedildi ve SFT ile AKG değerleri ölçüldü. Tüm olgularda plazma 25-OH D düzeyleri HPLC (High-performance liquid chromatography) yöntemiyle çalışıldı. Bulgular: KOAH'lı olgular ile kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel fark saptanmadı (P>0.05). Ortalama plazma 25-OH D düzeyleri KOAH'lı grupta 8.07±5.09 ng/mL ve kontrol grubunda 12.27±5.50 ng/mL olarak bulundu. Ortalama plazma 25-OH D düzeyleri KOAH'lı grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (P=0.002). KOAH'lı olgular hava akımı sınırlamasının şiddetine göre sınıflandırıldığında olguların 18'i (%19.8) GOLD II, 30'u (%33) GOLD III ve 23'ü (%25.3) GOLD IV'de idi. KOAH GOLD II-III-IV'lü olgular arasında plazma 25-OH D düzeyleri açısından istatistiksel olarak fark saptanmadı (P>0.05). KOAH'lı olgularda plazma 25-OH D düzeyleri ile AKG parametreleri arasında korelasyon saptanmazken plazma 25-OH D düzeyleri ile FEV1(1. saniye zorlu ekspiratuvar volüm) ve FVC (zorlu vital kapasite) arasında pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla r = 0.268, P = 0.024 ve r = 0.494, P = 0.000). Sonuç: Çalışmanın bulguları KOAH'lı olgularda plazma 25-OH D düzeylerinin düşük olabileceğini ve özellikle solunum fonksiyonlarının kötüleşmesi üzerinde azalmış 25-OH D düzeylerinin katkısı olabileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; Temel Sağlık Hizmetleri; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri