SDG OPERASYONLARINDA PALATİNALDE OLUŞAN YARALARIN İYİLEŞMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN RETROSPEKTİF OLARAK İNCELENMESİ - EZGİ, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2022)
Serbest dişeti grefti (SDG) keratinize dişeti eksikliği için uygulanan yöntemlerin başında gelmektedir. SDG için verici alan olarak genellikle damak mukozası tercih edilmektedir ve verici alanda açık yara yüzeyinin olması nedeniyle operasyon sonrası hastalarda rahatsızlık hissi yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı SDG sonrası verici sahada kullanılan hyaluronik asitin epitelizasyon ve ağrı duyusu üzerindeki etkinliğinin incelenmesidir. Çalışmamızda Kontrol Grup (n=34) ve Çalışma (hyaluronik asit) Grubu (n=29) olmak üzere iki grup oluşturuldu. SDG verici sahasındaki iyileşme 3. günde Vizüel analog skala (VAS) skoru ile ağrı ve palpasyonda kanama (PK); 7, 14, 21 ve 28. günlerde VAS skoru ile ağrı, PK ve Hidrojen peroksit (H2O2) ile köpürme testi değerlendirildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Çalışmanın sonunda Kontrol Grubunun 3, 7, 14 ve 21. gündeki VAS skoru Çalışma Grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kontrol Grubunun 7 ve 14. gündeki PK Çalışma Grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kontrol Grubunun 14 ve 21. gündeki H2O2 ile köpürme testi Çalışma Grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında 28. gündeki VAS skoru ve H2O2 ile köpürme testi arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0.05). Gruplar arasında 21. gündeki PK açısından istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0.05). Çalışmamızın sonuçlarına göre SDG operasyonunun ardından uygulanan hyaluronik asidin verici alanın iyileşmesinin erken dönemlerinde ağrı, PK ve doku epitalizasyonunu gösteren H2O2 ile köpürme testi gibi parametreler üzerinde olumlu sonuç oluşturacağı gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: Serbest Dişet Grefti, Yara İyileşmesi, Hyaluronik Asit

Free gingival graft (FGG) is one of the methods applied for keratinized gingival deficiency. The palatal mucosa is generally preferred as the donor site for SDG, and because of the open wound surface in the donor area, it creates a feeling of discomfort in the patients after the operation. The aim of this study is to examine the efficacy of hyaluronic acid on epithelialization and pain sensation in the donor site after FGG. In our study, two groups were formed as Control Group (n=34) and Study (hyaluronic acid) Group (n=29). Healing in the FGG donor site was evaluated by VAS score and pain and bleeding on palpation (BP) on day 3, VAS score on days 7, 14, 21 and 28 with pain, foaming test with PK and H2O2. IBM SPSS Statistics 22 program was used for statistical analysis. At the end of the study, the VAS score of the Control Group on the 3rd, 7th, 14th and 21st days was found to be statistically significantly higher than the Study Group (p<0.05). BP of the Control Group on the 7th and 14th days was found to be statistically significantly higher than the Study Group (p<0.05). The foaming test with H2O2 on the 14th and 21st days of the Control Group was found to be statistically significantly higher than the Study Group (p<0.05). There was no statistical difference between the groups between the VAS score on the 28th day and the H2O2 and foaming test (p>0.05). There was no statistical difference between the groups in BP on the 21st day (p>0.05). According to the results of our study, it has been shown that hyaluronic acid applied after the FGG operation will produce positive results on parameters such as pain, BP and the foaming test with H2O2, which shows tissue epitalization, in the early stages of healing of the donor area. Key Words: Free Gingival Graft, Wound Healing, Hyaluronic Acid
A retrospective investigation of the factors affecting the healing of palatinal wounds in SDG operations
Keywords: Diş Hekimliği