KEBAN BARAJ GÖLÜ OVA BÖLGESİ SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇADIR, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'ne kıyısı bulunan İçme, Şeyhhacı, Uzunova, Koçkale, Güzelyalı, Yolüstü, Örencik köylerinde balık eti tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla 2011 Ağustos- Eylül ayları arasında 139 kişi üzerinde gönüllülük esasına göre anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %61,15'i balık etini, %7,19'u kırmızı eti, %2,88'i tavuk eti ve %28,78'inin ise hepsini severek tükettikleri belirlenmiştir. Bireylerin balığı tercih etmelerindeki en büyük nedeninin %59,71 ile lezzetli olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların %80,58'inin tatlı su balıklarını, %3,60'ın da deniz balıklarını tercih ettiği saptanmıştır. Balık tüketenlerin öncelikle tatlı su balıklarından %71,22 ile aynalı sazan, deniz balıklarından ise %72,66 ile hamsi olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %96,40'ının balığı taze olarak tükettiği, tüketim şekli olarak ta %66,19'un kızartmayı tercih ettiği saptanmıştır. Ailenin %27,34'ünün ayda 4-6 kg arasında balık tükettikleri belirlenmiştir. Erkek katılımcıların %61,90'ı, bayan katılımcıların ise %58,82'si balık etini severek tükettikleri saptanmıştır (p?0,05). Fakat aylık gelir ve eğitim düzeyleri dikkate alındığında et tercihinde istatistiksel olarak önemli derecede farklılık olduğu belirlenmiştir (p?0,05).

In this study, a survey has been held on 139 willing people in August and September 2011 to find out the habit of fish consumption in the villages of İçme, Şeyhhacı, Uzunova, Koçkale, Güzelyalı, Yolüstü and Örencik, which are on the Coast of Keban Dam Lake. According to the result of the research it has been determined that 61.15% of the participants like eating fish, 7.19% red meat, 2.88% chicken and 28.78%all kinds of meat. It has been seen that taste of the fish is the main reason why 59.7% of them like fish, It has also been found out that 80.58 of them like fresh water fish and 3.60% sea fish. Fish-lovers prefer fresh water fish, carp with 71.22% and anchovy with 72.6%. It has been learnt that 96.40% of them like eating fish fresh and 66.19 of them prefer fried fish. It has been determined that must of the families (27.34%) consume 4-6 kg fish in a month. It has been found out that 61.90% of men and 58.82% of women enjoy eating fish. When income and education level are taken into account, a difference at preferring meat has been determined.
The research of fish consumption in Ova Region of Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri