KUZEYDOĞU AKDENİZ BÖLGESİNDE YAŞAYAN MUSTELUS MUSTELUS (LİNNAEUS, 1758) VE SCYLİORHİNUS CANİCULA (LİNNAEUS, 1758)' NIN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÖZCAN, EBRU İFAKAT (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada Kuzeydoğu Akdeniz bölgesinde yaşayan 140 adet Mustelus mustelus ve 1150 adet Scyliorhinus canicula örneği yakalanarak, bazı büyüme ve üreme özellikleri incelenmiştir. M. mustelus populasyonunun yaş dağılımı 0-25 arasında değişmiştir. 2 yaş grubu bu populasyonunun çoğunluğunu oluşturmuştur. İncelenen örneklerin % 47,14'ü dişi ve % 52,85'i erkek bireylerden oluşmaktadır. M. mustelus'ta toplam boylar 44,3-162,6 cm, ağırlıklar 241,3-12060 g arasında değişmiştir. von Bertalanffy büyüme denklemine ait büyüme parametreleri L?=195,13 cm, W?=20060g, k=0,06, to=-4,27 olarak bulunmuştur. Tüm bireyler için boy-ağırlık ilişkisi W = 0,0027L3,0054 (R2=0,98) olarak tespit edilmiştir. M. mustelus'un üreme faaliyetlerinin ocak-nisan arasında olduğu belirlenmiştir. İlk eşeysel olgunluk boyu (LC50), dişiler için 109 cm, erkekler için 92 cm olarak bulunmuştur. Eşeysel olgunluk yaşı dişilerde 8, erkeklerde 7 yaş olarak bulunmuştur. Kondisyon faktörü dişilerde 0,1485-2,878 erkeklerde 0,1038-1,0241 arasında değişmektedir. S. canicula populasyonunun yaş dağılımı 2012-2013 yılları için 0-9; 2013-2014 yılları için 0-8 arasında değişmiştir. 5 yaş grubu 2012-2013 ve 2013-2014 yılları için bu populasyonun çoğunluğunu oluşturmuştur. İncelenen örneklerin 2012-2013 yılları için % 45,02'si dişi ve % 54,98'i erkek bireylerden; 2013-2014 yılları için % 52,26'sı dişi ve % 47,73'ü erkek bireylerden oluşmaktadır. S. canicula'da 2012-2013 yılları için toplam boylar 15,6-51,0 cm, ağırlıklar 9,16-396,0 g; 2013-2014 yılları için toplam boylar 12,0-49,0 cm, ağırlıklar 4,13-346,0 g arasında değişmiştir. von Bertalanffy büyüme denklemine ait büyüme parametreleri 2012-2013 yılları için L?=84,53 cm, W?=1449 g, k=0,07, to=-2,30; 2013-2014 yılları için L?=84,46 cm, W?=662,7 g, k=0,09, to=-1,95 olarak bulunmuştur. Tüm bireyler için boy-ağırlık ilişkisi 2012-2013 yılları için W = 0,0024L3,0548 (R2=0,91); 2013-2014 yılları için W = 0,0011L3,295 (R2=0,98) olarak tespit edilmiştir. S. canicula'nın üreme faaliyetlerinin kasım-aralık ve mayıs-haziran arasında olduğu belirlenmiştir. İlk eşeysel olgunluk boyu (LC50), 2012-2013 yılları için dişilerde 34,94 cm, erkeklerde 35,04 cm; 2013-2014 yılları için dişilerde 36,48 cm, erkeklerde 36,90 cm olarak bulunmuştur. Eşeysel olgunluk yaşı 2012-2013 yıllarında dişi ve erkeklerde 5 yaş; 2013-2014 yıllarında dişi ve erkeklerde 6 yaş olarak bulunmuştur. Kondisyon faktörü dişilerde 0,2586-0,3374, erkeklerde 0,2247-0,2921 arasında değişmektedir. Anahtar Kelimeler: Büyüme, üreme, M. mustelus, S. canicula, Kuzeydoğu Akdeniz

In this study, 140 M. mustelus (Linnaeus, 1758) and 1150 S. canicula (Linnaeus, 1758) individuals captured from the Northeastern Mediterranean Sea, some characteristics of growth and reproductive were investigated. The age composition of M. mustelus distribution of population varied between 0-25. Two age group was the dominant group. Female and male individuals in the population was % 47,14 and % 52,85, respectively. The total length and weight of M. mustelus varied from 44,3-162,6 cm, and 241,3-12060 g, respectively. The estimated parameters of von Bertalanffy growth equations were as L?=195,13 cm, W?=20060 g, k=0,06, to=-4,27. Length weight relation was summarized as the W = 0,0027L3,0054 (R2=0,98) for all individuals. The reproduction activity of M. mustelus in Northeastern Mediterranean occurred between January-April. Length at first maturity (LC50) was 109 cm in females and 92 cm in males. Sexual maturity was found as age 8 in females and 7 in males. The Fulton condition factor varied between 0,1485-2,878 for females and 0,1038-1,0241 for males. The age composition of S. canicula distribution of population varied between 0-9 for 2012-2013; 0-8 for 2013-2014. Five age group was the dominant group 2012-2013 and 2013-2014. Female and male individuals in the population was % 45,02 and % 54,98 for 2012-2013, % 52,26 and 47,73 for 2013-2014, respectively. The total length and weight of S. canicula varied from 15,6-51,0 cm, and 9,16-396,0 g for 2012-2013, 12,0-49,0 cm, and 4,13-346,0 for 2013-2014, respectively. The parameters of von Bertalanffy growth equations were as L?=84,53 cm, W?=1449 g, k=0,07, to=-2,30 for 2012-2013, L?=84,46 cm, W?=662,7 g, k=0,09, to=-1,95 for 2013-2014. Length weight relation was summarized as the W = 0,0024L3,0548 (R2=0,91); for 2012-2013, W = 0,0011L3,295 (R2=0,98) for 2013-2014, for all individuals. The reproduction activity of S. canicula in Northeastern Mediterranean occurred between November-December and May-June. Length at first maturity (LC50) was 34,94 cm in females and 35,04 cm in males for 2012-2013; 36,48 cm in females and 36,90 cm in males for 2013-2014 . Sexual maturity was found as age 5 in females and males for 2012-2013; 6 in females and males for 2013-2014. The Fulton condition factor varied between 0,2586-0,3374 for females and 0,2247-0,2921 for males. Key words: Growth, reproduction, M. mustelus, S. canicula, Northeastern Mediterranean
Investigation of the some biological characteristics Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758) and Scyliorhinus canicula (Linnaeus, 1758) living in Northeastmediterranean
Keywords: Deniz Bilimleri