DİYETLE İNDÜKLENMİŞ OBEZ SIÇANLARDA GHRELİNİN ORGAN DAĞILIM HARİTALARIYLA BİRLİKTE SERUM GHRELİN, PARAOKSONAZ VE ARİLESTERAZ DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞAHİN, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada; dokulardaki ghrelin ekspresyonları, serum ve dokulardaki ghrelin düzeyleri, serum ve bazı dokulardaki PON1 ve AE seviyeleri ve bazı serum biyokimyasal parametre düzeyleri ile ilişkilerinin belirlenmesi için sıçanlarda diyetle indüklenmiş obezite oluşturulmuştur. Çalışmaya, 60 günlük 24 adet (12 erkek, 12 dişi) sıçan dahil edilerek başlandı. Sıçanlar cinsiyetlerine dikkat edilerek rastgele 4 gruba (n:6) ayrıldı. Diyetle indüklenmiş obezite (DİO) oluşturmak için DİO grubundaki sıçanlar kafeterya stili diyetle beslenirken, kontrol grubundaki sıçanlar standart sıçan yemiyle beslendiler. 12 hafta süren uyum ve diyet programları ile DİO oluşturulduktan sonra, bütün sıçanlar sakrifiye edildi. Sıçanların sistemleri ayrı ayrı fiske edilerek, ghrelin ekspresyonları immünohistokimyasal (İHK), doku ve serum ghrelin düzeyleri ise radyoimmünoassay (RİA) yöntemiyle belirlendi. Çalışılan doku ve serum PON1 ve AE düzeyleri, spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Serum biyokimyasal parametreleri ise otoanalizör ile tespit edildi.Diyetle indüklenmiş obez sıçanların; bazal ve 12. hafta vücut kitle indeksleri ve tüm sistemlerin dokularının ghrelin ekspresyonları kontrol grubu ile kıyaslandığında; obeziteye bağlı olarak VKİ'leri artarken, ghrelin ekspresyonunun azaldığı belirlendi. İstisna olarak böbrek dokusunda ghrelin ekspresyonlarının arttığı gözlendi. RİA sonuçları da bu bulguları destekledi. Aynı zamanda ghrelinin eksprese olduğu bilinen dokulara ek olarak bazı yeni dokuların (dil, diş, kıl folikülü, lakrimal bez ve sperm kuyruğu) da ghrelin eksprese ettiği belirlendi. Doku ve serum PON1 ve AE düzeyleri de İHK bulgulara benzer bir trend sergiledi. DİO grubunda; glukoz, LDL-kolesterol ve total kolesterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı, HDL-kolesterolün ise anlamlı şekilde azaldığı görüldü.

In this study, obesity was induced in rats to determine ghrelin expressions by tissues, levels of ghrelin in the serum and tissues, as well as PON1 and AE levels and their correlations with levels of some serum biochemical parameters. 60-day-old 24 rats (12 male and 12 female) were included in the study. The rats were randomly allocated to 4 groups (n:6), in consideration of their sexes. In order to induce obesity by diet, the rats in Diet-Induced Obesity group (DIO) were fed on cafeteria-style diet, while the rats in the control group were fed on standard rat pellet. After DIO was formed with 12 weeks long adaptation and diet programs, all rats were sacrificed. When rats? tissues were separated according to the systems, their ghrelin expressions were determined by immunohistochemical (IHC) method, and tissue and serum ghrelin levels by radioimmunoassay (RIA) method. Tissue and serum PON1 and AE levels were measured by spectrophotometric method. Serum biochemical parameters were studied by an autoanalyzer.When basal and 12. weeks BMI and ghrelin expressions by whole systems tissues of the rats with diet-induced obesity were compared to those of the control group, BMI were found to rise, while ghrelin expressions were found to drop in obesity. As an exception, ghrelin expression in the kidney tissue was observed to increase. These findings were confirmed by RIA results. In addition to tissues known to express ghrelin, some new tissues (tongue, teeth, hair follicle, lacrimal gland, and sperm tail) were found to express ghrelin, as well. Tissue and serum PON1 and AE levels exhibited a trend similar to IHC findings. Glucose, LDL-cholesterol and total cholesterol levels were observed to significantly increase and HDL-cholesterol was observed to significantly decrease in the DIO group.
The investigation of ghrelin organ distribution maps and serum ghrelin, paraoxonase and arylesterase levels in the diet-induced obese rats
Keywords: Biyoloji