Temassız kızılötesi termometre aracılığıyla temporal sıcaklık ölçüm yönteminin diğer vücut sıcaklık ölçüm yöntemleriyle karşılaştırılması - Hakan, Nilay; Okumuş, Nurullah; Aydin, Mustafa; Küçüközkan, Tuncay; Tuygun, Nilden; Zencıroglu, Aysegül (My University, 2017)
Amaç: Temassız kızıl ötesi termometrenin (TKÖT) diğer termometreler ve/veya vücut sıcaklığı ölçüm yöntemleri ile karşılaştırılması suretiyle etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.Yöntem: Hastalar 0-1 yaş arasındaki bebekler, >16 yaş kadınlar ve 1-16 yaş arasındaki çocuklar olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Tüm hastaların vücut sıcaklığı, TKÖT aracılığıyla sağ ve sol temporal bölgelerden ve dijital termometre ile aksiller bölgeden ölçülmüştür. Ayrıca vücut sıcaklıkları tüm çocuklarda timpanik termometreyle ve yetişkinlerde ise oral yoldan dijital termometre ile ölçülmüştür.Bulgular: Diğer sıcaklık ölçüm yöntemlerine kıyasla, tüm hastalarda temporal sıcaklık rektal sıcaklıktan farklı değildi (p>0,05); aksiller sıcaklıktan 0,6°C daha yüksek (p<0,001), oral sıcaklıktan 0.3°C daha yüksek (p<0,001) ve timpanik sıcaklıktan ise 0,1°C daha yüksekti (p<0,001). Eğer ateş için >=38°C rektal sıcaklık bir referans değer olarak alınırsa, ortalama temporal sıcaklık için duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla %48,5, %99,5, %88,9 ve %96,3 idi. Bland-Altman alanlarının görsel incelemesine göre, TKÖT yüksek vücut sıcaklığında sıcaklığı olduğundan daha düşük tahmin etmekte ve bu nedenle düşük duyarlılık göstermektedir. Sonuç: Bulgularımız TKÖT'lerin çocuklarda ateşi dışlamak için hızlı, hijyenik ve invaziv olmayan bir kabul tarihi: 13.06.2017 yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu yöntem rektal ölçüm ve diğer invaziv olmayan tekniklerle karşılaştırıldığında, ateş saptamada düşük duyarlılığa sahiptir. Temporal sıcaklık rektal sıcaklığa yakın gibi görünse de, bu yöntem febril hastaların saptanması için henüz ideal değildir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Pediatri; İstatistik ve Olasılık