Farklı oranlarda silajlık mısır ve yonca kullanılarak yapılan silajların kalitesinin belirlenmesi - Çerçi, Halil İ.; Şahin, Kazım; Güler, Talat (My University, 1996)
Bu çalışmada, %75 mısır+ %25 yonca (3M+1Y grubu), %50 mısır + %50 yonca (2M+2Y grubu) ve %25 mısır + %75 yonca (1M+3Y grubu)'dan oluşmuş karma silajlann, besin madde bileşimlerindeki değişimler ile bu sılajlarla beslenen 6 ivesi tokluda ruminal fermentasyon ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Taze materyallere göre, silajlann hepsinde, kuru madde ve azotsuz öz madde düzeyleri düşerken, ham kül, ham selüloz ve ham protein düzeyleri yükselmiştir. En yüksek ham selüloz düzeyi ve en düşük azotsuz öz madde düzeyi 1M+3Y grubunda tespit edilmiştir. Fermentasyon ürünlerinden laktik asit düzeyi 3M+1Y grubunda, NH3-N ve asetik asit düzeyi de 1M+3Y grubunda diğerlerinden daha yüksek bulunmuştur. Yemlemeden 1 ve 4 saat sonra alınan rumen sıvısı örneklerinin pHsı, toplam uçucu yağ asidi konsantrasyonu ile asetik , propiyonik ve bütirik asit oranları bakımından gruplar arasında pek farklılığa rastlanmamıştır (P>0.05). NH3 konsantrasyonu ise yemlemeden 4 saat sonra alınan örnekte, 3M+1Y grubunda diğer iki gruptakinden daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Kuru madde, ham kül, organik madde, ham protein, ham selüloz , ham yağ ve azotsuz öz maddenin sindim derecelerinin gruplarda sırası ile %69.76, 71.36, 69.35; 61.50, 62.58, 55.78; 71.09, 72.79, 71.54; 70.83, 71.8$ 70.19; 59.14, 60.79, 59.65; 66.01 ,65.01, 65.77 ve 75.73, 77.45, 76.06 olduğu saptanmıştır. Ham kül har| (P<0.05), diğer ham besin maddelerinin sindirilme derecelerinin gruplar arasındaki farkları, istatistiksel olarak önemi bulunmamıştır.
Keywords: Kül; mısır; mısır silajı; sindirilebilirlik; silaj kalitesi; kimyasal bileşim; koyun; kuzu; Zea mays; silaj; Medicago sativa; yonca; yonca silajı; karışım