Mcgill Güçlendirmeyi Değerlendirme-Diyabet Anketi: Türkçe Geçerlik Güvenirlik Çalışması - Turan, Gülcan Bahçecioğlu; Özer, Zülfünaz; Başak, Seda (Bandirma Onyedi Eylul University, 2025)
Amaç: Bu araştırma, diyabetli bireylerde McGill Güçlendirmeyi Değerlendirme-Diyabet Anketi’nin (MEA-D) Türkçe geçerlik ve güvenirliğini incelemek amacıyla yapıldı Gereç ve Yöntem: Bu araştırma diyabet tanısı konulan 300 kişiyle yürütülen metodolojik bir çalışmadır. Veriler kişisel bilgi formu ve MEA-D kullanılarak toplandı. Veriler açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi , Cronbach Alfa, madde-toplam puan korelasyonu ve test-tekrar test analizi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Ölçek maddelerinin faktör yük değerlerinin 0.64-0.91 arasında değiştiği bulundu. Ölçekte uyum indeks değerleri x2/Sd 1.90, CFI = 0.97, NFI = 0.92, IFI = 0.96, TLI = 0.95 RMSEA = 0.078, RMR = 0,07 ve SRMR = 0.08 olarak bulundu. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach’s alpha değerinin 0.92- 0.98 arasında değiştiği toplam Cronbach’s alpha değerinin ise 0.96 olduğu belirlendi. 28 maddeli ve 4 alt boyutlu ölçeğin Türkçe formunun orijinal ölçek formunda hiçbir değişiklik olmadan doğrulandığı görüldü. Sonuç: MEA-D’nin Türkçe versiyonu, diyabet tanısı konulan kişilerin güçlenme durumlarının değerlendirilmesi ve klinik uygulamalarda kullanılması için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.

Aim: The present study aimed to examine the Turkish validity and reliability of the McGill Empowerment Assessment-Diabetes (MEA-D) Questionnaire in individuals with diabetes. Material and Method: The present study was conducted in methodological design. This methodological study was conducted on 300 individuals diagnosed with diabetes. Personal information form and MEA-D were used to collect the data. Exploratory and confirmatory factor analysis, Cronbach’s alpha, item-total score correlation, and test-retest analysis were used to evaluate the data collected. Results: Factor loads of items were between 0.64-0.92. Fit index values were x²/SD 1.90, CFI = 0.97, NFI = 0.92, IFI = 0.96, TLI = 0.95 RMSEA = 0.078, RMR = 0.07, and SRMR = 0.08. Sub-dimensions had Cronbach’s Alpha values between 0.92 and 0.98, while total Cronbach’s alpha value was 0.96. It was concluded that the Turkish version of the 28-item and 4 sub-dimension questionnaire was confirmed with no changes to the original form. Conclusion: Turkish version of the MEA-D is a valid and reliable tool for evaluating the empowerment status of individuals diagnosed with diabetes and for being used in clinical settings.
Mcgill Empowerment Assessment-Diabetes Questionnaire: Turkish Validity and Reliability Study
Keywords: ?Internal Diseases Nursing?; Dahili Hastalıklar Hemşireliği