Özgün Bir Latis Yapı Tasarımının Auxetic Davranışının İncelenmesi - Kaya, Nuriye Nur; Toktas, Ihsan (My University, 2024)
Ökzetik (Ing.Auxetic) yapılar, geleneksel malzemelere göre geometrik tasarımlarından dolayı negatif poisson oranına sahip özel yapılardır. Bu yapılara çekme kuvveti uygulandığında enine genişlemeler izlenirken, basma kuvveti uygulandığında ise daralmalar gözlenmektedir. Bu yapılara çekme kuvveti uygulandığında enine genişlemeler izlenirken, basma kuvveti uygulandığında daralmalar gözlenmektedir. Örnek olarak kiral, ok ucu, re-entrant gibi birçok farklı birim hücre tasarımları mevcuttur. Bu çalışmada, mevcut literatürde yer almayan özgün olarak tasarlanmış ve Stravaski adı verilmiş bir hücre yapısının ökzetiklik özelliği araştırılmıştır. Farklı geometrik iç kalınlık ölçüleri verilerek tasarlanan kafes yapının sonlu elemanlar analizleri gerçekleştirilmiş ve negatif poisson oranına sahip olduğu bulunmuştur. Geometrik iç kalınlığın negatif poisson oranına etkisi incelendiğinde 224×224 mm, 160×160 mm ve 120×120 mm’lik ölçüde tasarlanan Stravaski kafes hücre yapılarının, 1, 1.5, 2, 3, 5, 6, 7, 8 mm kalınlıklardan 1,0 mm geometrik iç kalınlıklarında en iyi ökzetik özellik davranışı sergilediği tespit edilmiştir. Üç farklı ölçüdeki Stravaski hücre yapılarından 120×120 mm’lik ölçüye sahip Stravaski kafes yapısının diğer yapılara göre en yüksek ökzetik özellik gösterdiği bulunmuştur.
Keywords: Kafes yapı; Negatif Poisson oranı; Ökzetik yapılar; Stravaski hücre