Bir devlet hastanesi çalısanlarında bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı - Fırat, Pınar; Geçit, İlhan; Depecik, Fehime; Karadan, Mesut; Karcı, Erdal; Koloren, Zeynep; Turan, Ayşe (My University, 2010)
Amaç: Dünyada ve ülkemizde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı farklılıklar gösterir. Nüfus hareketleri, yetersiz altyapı, mevsimsel özellikler, geleneksel hijyenik kurallar, toplumun sosyo-ekonomik durumu ve eğitim düzeyi bağırsak parazitlerinin dağılımını etkileyen faktörlerdir. Çalısmada Malatya Devlet Hastanesi çalısanlarına portör bakısının yapılması amaçlanmıstır. Bu doğrultuda laboratuar çalısanları, mutfak personeli, temizlik isçisi ve hemsirelerde bağırsak parazitlerinin oranının belirlenmesi hedefl enmistir. Gereç ve yöntem: Malatya Devlet hastanesi personelinden selofanlı bant yöntemi ile perianal bölge materyali ve dıskı örnekleri toplanmıstır. Örnekler nativ-lugol, çöktürme, Trichrome ve asit-fast boyaları ile incelenmistir. Bulgular: İncelenen 76 dıskının %40.8’inde pozitifl ik saptanmıstır. Parazitlerin görülme oranları %17.1 Entamoeba coli, %6.6 Iodamoeba butschlii, %19.7 Blastocystis hominis, %1.3 Chilomastix mesnilii, %5.3 Giardia intestinalis ve %1.3 Enterobius vermicularis’dir. Sonuç: Çalısmaya katılan personelin sağlık çalısanları olması göz önüne alındığında, hastalarla yakın temasta çalısan personelin enfeksiyonlar açısından riskli bir grup olması nedeniyle paraziter açısından da düzenli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmesi ve hizmet içi eğitimlerinin yapılması sonucuna varılmıstır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Parazitoloji; Enfeksiyon Hastalıkları