SİMENTAL ERKEK DANALARIN BESİ PERFORMANSLARININ AÇIK VE KAPALI AHIR SİSTEMLERİNDE KARŞILAŞTIRILMASI - Akcan, Abdulkadir; Alpan, Orhan; Arpacık, Rafet; Deliömeroğlu, Yakup (Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1996)
Bu araştırmada, besi başı yaşları 5 – 6 aylık olan Simental besi danalarının besi performanslarına, açık ve kapalı ahırların etkisi incelenmiştir. Yedişer başlık açık ve kapalı ahır gruplarına % 16.5 ham proteinli ve 650 NB enerjili konsantre yem verilmiştir. Besi 270 gün devam etmiş ve bu sürede kaba yem olarak da ilk 88 gün saman, izleyen 112 gün mısır silajı + 1 kg saman/baş ve son 70 günde ise yine saman kullanılmıştır. Açık ve kapalı ahırlardaki besi materyalinin besi başı ve besi sonu ağırlık ortalamaları sırasıyla, 148.7 ve 150.9 kg ile 435.7 ve 443.9 kg; beside günlük ortalama ağırlık artışı 1067 ve 1089 g ve 1 kg ağırlık artışı için yem kuru maddesi tüketimi ise 7.22 ve 7.09 kg olarak saptanmıştır. Bu sonuçlara göre açık ve kapalı ahır sistemlerinin Simental erkek danaların canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma kabiliyetine etkisi benzer bulunmuştur.

This trial was conducted for the determination of the effects of indooroutdoor conditions on fattening performances of Simmental young bulls İn the indoor - outdoor trial seven bulls were assigned to each of the indoor and outdoor groups. The experiment lasted for nine months. The concentrates used in the rations coansisted of 16 % crude protein. The experimental period was divided in to three stages. The rouhage partion of the rations were wheat straw, corn silage + straw during the first, second and third stages, respectively. The mean body weights of the bulls were 148.7 and 150.9 kg at the start and 435.7 and 443.9 at the end of the experiment for outdoor and indoor groups respectively. The average daily gains of outdoor and indoor groups were 1067 and 1089 g. respectively; Similar results were obtained for feed conversion efficiencies. İt was concluded that the indoor animals had higher but not statistically significant performance than the outdoor animals.
Comparision of indoor-outdoor conditions of Fattening Performances of Simmental young bulls