İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİKTE KUSURLU AKIL YÜRÜTME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE GÖRÜŞLERİ - YOLDAŞ, EMRULLAH (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışma ilköğretim matematik öğretmenlerinin kusurlu akıl yürütme hakkındaki bilgi düzeylerini ve görüşleri almak amacı ile hazırlanmıştır. Öncelikle akıl yürütme üzerine bilgiler verilerek kusurlu akıl yürütmenin daha anlaşılır hale gelmesi sağlanmış ve kusurlu akıl yürütme ile kavram yanılgısı arasındaki ilişki de açıklanmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri için 2 uzman akademisyenin görüşleri alınarak yarı yapılandırılmış bir görüşme formu hazırlanmıştır. Çalışmada uygun veya erişebilirlik örneklem yöntemi kullanılarak ilköğretim matematik öğretmenlerinin hizmet süreleri dikkate alınıp 20 öğretmenden, 6 açık uçlu soru ile veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analiz tekniği kullanılarak öğretmenlerin yanıtları araştırmacı tarafından değerlendirilerek eklenmiştir. Elde edilen bulgular öğretmenlerin matematiksel akıl yürütme, matematikte kusurlu akıl yürütme, kusurlu akıl yürütme ile kavram yanılgısı arasındaki ilişki, kusurlu akıl yürütmenin psikolojik bir yansıma olması/olmaması, kalıp çözümlerin kusurlu akıl yürütmeye neden olması/olmaması şeklinde alt başlıklara ayrılarak çalışmada işlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde matematikte kusurlu akıl yürütmenin öğrenciler üzerindeki etkisi ile ilişkili birtakım önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Matematiksel Düşünce, Matematik Eğitimi, Matematiksel Akıl Yürütme, Kusurlu Akıl Yürütme.

This study was prepared to obtain the knowledge levels and opinions of primary school mathematics teachers about flawed reasoning. Firstly, by giving information on reasoning, defective reasoning was made more understandable and the relationship between defective reasoning and misconception was also explained. The qualitative research method was used in this study. For the research data, a semi-structured interview form was prepared by taking the opinions of 2 expert academicians. In the study, data were collected with 6 open-ended questions from 20 teachers, considering the length of service of primary school mathematics teachers, using a convenient or accessibility sampling method. In the data analysis, the teachers' answers were evaluated by the researcher and added using the content analysis technique. The findings were divided into subheadings: teachers' mathematical reasoning, flawed reasoning in mathematics, the relationship between flawed reasoning and misconceptions, whether or not defective reasoning is a psychological reflection, and pattern solutions cause/not cause defective reasoning. Within the framework of the findings obtained in the research, some recommendations were made regarding the effect of flawed reasoning in mathematics on students. Key Words: Mathematical Thinking, Mathematics Education, Mathematical Reasoning, Flawed Reasoning.
Primary school mathematics teachers' knowledge levels and opinions on imperfect reasoning in mathematics
Keywords: Matematik; Eğitim ve Öğretim