KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUĞUN KURUMSAL İTİBAR VE İMAJ İLE İLİŞKİSİ: GSM SEKTÖRÜ ÖRNEĞİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI - AKGÜL, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2015)
Günümüzde çağdaş işletmeler, kâr elde etmenin yanında hem kendi çıkarlarına hem de toplumun çıkarlarına uygun davranışlar sergilemek zorundadır. Eğer işletmelerin tek amaçları kâr elde etmek olursa rakiplerinin gerisinde kalarak küçülmeye mahkûm olup piyasalardan silinir. Rekabet ortamında, işletmelerin uzun vadede kâr elde edip varlıklarını sürdürmeleri sosyal sorumluluk bilinci içinde topluma olan görevlerini yerine getirmelerine bağlıdır. Hem artan rekabet, hem de bilinçli tüketicilerden gelen yoğun talepler sosyal sorumluluk kavramının önemini ortaya çıkarmıştır. Kâr sağlamanın dışında, toplum için fayda sağlayabilecek sosyal projelerde yer alan işletmeler; imajlarını güçlendirir, itibar kazanır. Bu çalışma Türkiye'deki dört önemli GSM operatörü (Turkcell, Avea, Vodafone, PTTCell) için sosyal sorumluluk, kurumsal itibar ve imaj algılamalarını ölçümleyen ampirik bir çalışmadır. Anket çalışması ile elde edilen veriler analiz edilerek bu değişkenler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bulgular göstermektedir ki, kurumsal sosyal sorumluluk, kurumsal itibarın önemli bir bileşenidir. Sosyal sorumluluk algılamaları yükseldikçe itibar algılamaları da artmaktadır. İtibar algılamaları ise kurumsal imaja önemli katkılar yapmaktadır. Yani kurumsal sosyal sorumluluk doğrudan kurumsal itibarı, dolaylı olarak da kurumsal imajı etkilemektedir. Anahtar Kelimeler: Sosyal sorumluluk, kurumsal itibar, kurumsal imaj, GSM operatörleri.

Today contemporary businesses have to behave in accordance with both their own interest and the society's interest. If their only goal is to make profit they are bound to fall behind their competitors and shrink in size and finally they will fail. In a competitive environment in order to remain in the competition and make profit in the long run it is vital for the companies to do their duties towards the society with a social responsibility consciousness. Both the ever-increasing competition and the requests made by the conscious consumers have highlighted the importance of social responsibility. Companies participating in social projects, which can benefit the society, along with making profit strengthen their image and reputation. This is an empirical study evaluating the social responsibility and corporate reputation and image perceptions for four important GSM operators in Turkey (Turkcell, Avea, Vodafone, PTTCell). The data collected by survey studies is analyzed and the relations between variables are evaluated. The results reveal that corporate social responsibility is an important component of corporate reputation. Reputation perceptions rise equally with social responsibility perceptions. Reputation perceptions contribute to corporate image. That is corporate social responsibility effects corporate reputation directly and corporate image indirectly. Key Words: Corporate social responsibility, corporate reputation, corporate image, GSM operators.
The relation of corporate social responsibility with the corporate reputation and image: A field study in GSM industry
Keywords: İşletme