ŞİŞMAN KÖYÜ (MALATYA) ÇEVRESİNDEKİ MAGMATİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ - AKARSU, ENGÜR ESEN (Fırat Üniveristesi, 1998)
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞİŞMAN KÖYÜ (MALATYA) ÇEVRESİNDEKİ MAGMATİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ Engür Esen AKARSU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa:40 Çalışma alanı Battalgazi ve Kale ilçeleri arasındaki bölgede yeralır ve 210 km2'lik bir alan kapsar. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru; İspendere ofyoliti (Jura-Alt Kretase), Elazığ magmatitleri (Üst Kretase), Kırkgeçit Formasyonu (Orta Eosen-Üst Oligosen). Elazığ magmatitleri çalışma alanında farklı bileşimli derinlik, yanderinlik ve yüzey kayaçlarından oluşur. Derinlik kayaçları gabro, tonalit ve diyorit bileşimindedir. Yarı derinlik kayaçları mikrodiyorit ve aplit, yüzey kayaçları ise bazalt ve dasit bileşimindedir. Arazi gözlemleri ve petrografik incelemeler Elazığ magmatitlerinin mafık bir magmanın farklılaşması ile oluştuğunu işaret etmektedir. Farklılaşmanın ilk evresinde bazik magmatik kayaçlar (gabro ve bazalt), ikinci evresinde tonalit bileşimli kayaçlar (tonalit ve dasit), son evresinde de diyoritik kayaçlar oluşmuştur.II Mafık mikrogranüler anklavlar Elazığ magmatitlerinin tonalit birimi içerisinde sıkça görülür ve tane boyu 1 cm ile 20 cm arasında değişir. Mafîk mikrogranüler anklavlar diyorit ve kuvars diyorit bileşimindedir. Taşıyıcı kayaç ile keskin dokanaklı olup, kamalanmış biyotit, iğnemsi apatit ve kuvars minerallerinin mafık mineraller tarafından sarılmasıyla oluşan osellar doku içermeleriyle karakteristiktirler. Bu mafık mikrogranüler anklavlar felsik magma içerisinde enjekte olmuş mafîk magma damlacığının varlığını işaret ederler. Anahtar kelimeler: Elazığ magmatitleri, mafik mikrogranüler anklav, kuvars osellar doku.
Petrographical features of magmatic rocks in the vicinity of şişman willage (Malatya)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering