KRONİK SÜPÜRATİF OTİTİS MEDİANIN TEDAVİSİNDE KULLANILAN TOPİKAL KULAK DAMLALARININ İÇ KULAĞA ETKİSİ: DENEYSEL HAYVAN ÇALISMASI - KAPUSUZ, ZELİHA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Kronik süpüratif otitis media(KSOM) kulak zarı perforasyonu, dış kulak yolundasüpüratif akıntı ve genellikle iletim tipi işitme kaybı ile karakterizedir. KSOM'nın akutalevlenmelerinin tedavisinde topikal tedavi, yan etkisi az etkinliği fazla olduğu için ilktercihtir. Topikal damlaların en önemli yan etkileri ise ototoksitedir. Bu çalışmanın amacıKSOM'nın medikal tedavisinde kullanılan siprofloksasin, prednisolon ve oksikonazol içerendamlalarının sağlıklı deneklerde işitme eşiklerine, koklear rezerve ve koklea morfolojisine olanetkilerini değerlendirmektir ve uygun ilaç dozunu belirlemekti.Bu çalışma işitmeleri normal 98 guinapig üzerinde yapıldı. lk gruba (n=30) günde üçkez siprofloksasin, ikinci gruba (n=30) günde üç kez prednisolon, üçüncü gruba (n=30) gündeiki kez oksikonazol, dördüncü gruba (n=8) ise günde üç kez steril disitile su, yedi gün boyuncaintratimpanik olarak uygulandı. lk üç grup onar denekten oluşan üç alt gruba ayrıldı. Birincialt gruba (n=10) insanda kilogram başına eşdeğer dozda, ikinci alt gruba (n=10) eşdeğer dozunüçte biri dozda, üçüncü alt gruba (n=10) ise eşdeğer dozun on katı dozda gruplarına uygunilaçlar verildi. Tüm deneklere ilaç uygulamaya başlamadan önce, ilaç uygulamaya başladıktanyedi ve 21 gün sonra BERA ve DPOAE testleri yapıldı. Yedi ve 21. gündeki testleryapıldıktan sonra her gruptan ikişer denek dekapite edilerek kokleaları elektron mikroskobikolarak incelendi.Topikal olarak siprofloksasin, prednisolon ve oksikonazol preperatlarından insanda kgbaşına verilen eşdeğer dozun on katı dozda uygulanan gruplarda BERA ve DPOAE testsonuçları hem kontrol grubundan hem de diğer gruplardan anlamlı olarak farklıydı.Oksikonazol, insanda kg başına eşdeğer dozda ilaç uygulanan grupta ilaç uygulamayabaşlandıktan yedi gün sonraki BERA ve DPOAE değerlerinde anlamlı farklılık varken 21.günde yapılan BERA ve DPOAE sonuçlarında anlamlı faklılık yoktu. Kokleaların elektronmikroskobik incelemede ise en çok eşdeğer dozun on katı dozda intratimpanik siprofloksasinverilen grupta belirgin olmak üzere, doz artması ile doğru orantılı hücrelerde atrofi vesilyalarda dejenerasyon vardı.Sonuçta siprofloksasin, prednisolone ve oksikonazolun insanda kg başına uygulananeşdeğer dozda intratimpanik olarak uygulandığında deneklerin işitmelerini ve koklearhistolojiyi olumsuz etkilemediğini tespit ettik.Anahtar Kelime: Siprofloksasin, Prednisolon, Oksikonazol, Ototoksite.

The Effects of topical drops used for cronic supurative otitis media to in ear: Anexperimental animal studyChronic otitis media is characterized by perforation of the ear drum, suppurative steramfrom the external ear and generally conductive hearing loss. Topical therapy is the first choice dueto have less side effect and its effectivity in the treatment acute attacks of the chronic suppurativeotitis media (CSOM). The most important side effect of the topical drops is ototoxicity. The aim ofthis study is to evaluate the effects of ear drops which contain ciprofloxacin, prednisolon andoxiconazole that used in the treatment of the CSOM on hearing levels, cochlear reserve andcochlear morphology.This study was perfomed on 98 normal guinapigs with normal hearing. Ciprofloxacinthree times in a day in first group (n=30), prednisolone three times in a day second group(n=30), oxiconazole twice in a day in third group (n=30) and sterile distiled water three timesin a day were applied intratimpanically. First three groups were divided into 3 subgroup 10subjects in each one. The appropriate drugs were delivered to first subgroup with equal dose ofeach kg in human (n=10), to second subgroup with 1/3 of equal dose (n=10) and to thirdsubgroup with 10 times of equal dose. BERA and DPOAE tests were performed beforedelivering of the drugs, 7 and 21 days after delivering the drugs in all subjects. After the testswhich performed on 7nd and 21nd days, two subjects from the each groups were decapitatedand examined with electron microscopy.BERA and DPOAE results of the group which used three drugs (ciprofloxacin,prednisolone and oxiconazole) applied with 10 times of equal dose were significantly differentfrom the control group and the other groups. While BERA and DPOAE results of the equaldose of oxiconazole were significantly different on 7 days after drug application, no significantdifference on 21 days after drug application. In electron microscopic examination, cellularatrophy and ciliary degeneration were the most clear in the group which applied 10 times ofequal dose of ciprofloxacin and well-proportioned with increase of the dose.In conclusion, we determined that if the equal dose in human of ciprofloxacin,prednisolone and oxiconazole were applied intratimpanically, no negative effect occur on thehearing levels and cochlear histology of the subjects.Key words: Ciprofloxacin, Prednisolon, Oxiconazole, Ototoxicity
The effects of topical drops used for cronic supurative otitis media to in ear: an experimental animal study
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz