KOAH'lı Olguların Hastanede Yatış Süresini Etkileyen Faktörler - Kırkıl, Gamze; Deveci, Figen; Turgut, Teyfik; Muz, Mehmet Hamdi; Türkoğlu, Suat (Fırat University, 2013)
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) akut atak nedeni ile hastanede yatışların, hastalığın ağırlığını gösteren parametreler ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1 yıl süresince KOAH akut atak nedeniyle kliniğimizde yatarak takip edilen hastaların demografik verileri ve laboratuvar özelliklerinin retrospektif olarak incelenerek, hastane yatış süresi ile ilişkili olabilecek çeşitli parametrelerin varlığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 113 olgunun 14'ü (%12.4) kadın, 99'u (%87.6) erkekti. Olguların yaş ortalaması 65.33±8.96 idi. Olguların hastanede yatış süreleri ortalama 16.02±12.85 gün idi. 65 yaş ve üstü KOAH'lı olguların hastanede yatış süreleri 65 yaş altı olgulara göre istatistiksel olarak kısa idi (p=0.047). Yıllık atak sayısı artıkça ortalama yatış sürelerinin uzadığı tespit edildi. Pulmoner hipertansiyonu olan olguların ve yoğun bakım ünite-sinde yatış öyküsü olan olguların ortalama yatış sürelerinin daha uzun olduğu saptandı (sırasıyla, p=0.024, p

Objective: It is thought that hospitalization because of chronic obstructive lung disease (COPD) acute exacerbations is related with parameters that reflect the disease severity. Material and Method: We investigated retrospectively the demographic data and laboratory findings of patients who were treated in our clinic because of COPD acute exacerbation for 1 year, and the presence of variable parameters that can be related with hospital stay. Results: Of 113 cases inrolled into the study, 14 were female (12.4%) and 99 were male (87.6%). Median age of cases was 65.33±8.96. Duration of hospital stay was 16.02±12.85 day. Duration of hospital stay of ≥ 65 years old COPD patients was statistically shorter than 2, and pulmonary artery pressure (r=0.220, p=0.019, r=0.266, p=0.004, respectively), a negative correlation between oxygen saturation and FEV1 value (r=-0.327, p
Factors Related with Duration of Hospital Stay in Patients with COPD