ELAZIĞ VE YAKIN ÇEVRESİNİN SU SORUNLARI VE KAYNAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - KAPLAN, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 1998)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ VE YAKIN ÇEVRESİNİN SU SORUNLARI VE KAYNAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Osman KAPLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1 998. Savla 90 Bilim ve teknolojideki gelişmeler, insanlara daha fazla çalışma zorunluluğu getirmiştir. A/ enerji harcayarak, çok iş üretmek insanoğlunun temel görevidir. Bunun için, günümüzdeki hızlı nüfus artışı, sulu tarımın yaygınlaşması ve endüstriyel kalkınma, doğal su sistemini nicelik ve nitelik yönünden zorlamaktadır. Bu durum, su ile ilgisi olan yasal, idari, sosyal, teknik ve ekonomik tüm faaliyetleri entegre bir biçimde kapsayan su kaynaklan yönetimine daha bilinçli ve sistematik yaklaşılmasını zorunlu kılmaktadır. Su, yenilebilir bir doğal kaynaktır. Küresel ölçekte tükenmeyen doğal kaynaklar grubu içinde sayılabilirce de. bölgesel ve yerel olarak sonlu bir kaynak durumundadır. Bu çalışmada, Elazığ ilinin 2025 yılına kadar içme ve kullanma suyunun temin edilmesi için nüfus hesapları ve bu nüfuslara göre içme suyu ihtiyaç miktarları tespit edilmiştir. Ayrıca. Elazığ ilinin ileriki yıllarda içme suyu ihtiyacını karşılamak için 3 alternatif üzerinde araştırma yapılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde su kaynaklan yönetiminde dünyadaki yeni gelişmeler Türkiye'deki ve Elazığ'daki durum anlatılmıştır. İkinci bölümde. Elazığ bölgesinin ve yakın çevresinin içmesuyu proje sahası tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde. Elazığ ve yakın çevresinin su kaynaklan potansiyeli tanımlanmıştır. Dördüncü bölümde. Elazığ ilinin nüfus hesapları, içmesuyu ihtiyaç miktarlara hesaplanmıştır. Beşinci bölümde. Elazığ ili içmesuyu temini için üç alternatif üzerinde inceleme ve hesaplar yapılmıştır. Bu bölümde ele alınan Uluova yeraltı suyundan kuyularda su temini, Keban Baraj Gölünden içmesuyu temini. Haringet Çayından İçmesuyu temini olmak üzen üç alternatif üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde alternatiflerin su kalite özlem sonuçları standartlarla değerlendirilmiştir. Altıncı bölümde, sonuç ve öneriler bölümü değerlendirilmiştir. Sonuç olarak. Elazığ ilinin ileriki yıllarda açık içmesuyu ihtiyaçlarının temin edilmesi için ek alınan üç alternatif değerlendirilerek en ekonomik alternatifin Uluova mevcut kuyularından içmesuyu temini olduğu tesbit edilmiştir.

V SUMMARY Masters Thesis THE EVALUATION OF WATER SOURCES AND PROBLEMS İN ELAZI? REGİON AND NEIGHBORHOOD Osman KAPLAN Fırat Univercity Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Civil Engineerin 1 998.Page: 90 The developments in science and technology have people encourage to have to overwork for high standart of living.Mankind's base duty is to produce more service by dispensing little energy. Therefor, the incresse of rapid population.widespread of irrigation field and developiiv industry in those days have forced by quantity and quality the natural water system. This altitude obligates the more rational and systematic evaluation to the management of water sources which comprise in integrity formly all the legal.administrative.social.technical and economy activities concerning water. Water is a edible natural source.Even if reckoned in the group of natural. sources that do not come to an end in global scale.it is a finite source by regional and local.VI In this study, it is fixed the necessity proportion of water drinking. according to those an! population calculations in order to supply the drinking and using water by 2025 for Pk./ig. hi addition. in order to supply the necessity of water drinking for Elazığ in the future years is analyze-. i on three alternatives. İn the first chapter of study are explained the new developments in the world. on til.- management of water sources and the position in Elazığ and Turkey.The drinking water projeci region in the near environment and Elazığ is defined in the second chapter. The potential of water sources in Elazığ and near environmant is defined in the third chapter. The population calculations in Elazığ province and drinking water necessity amount are estimeted in the forth chapter.SuppIying the drinking water for Elazığ city in the fifty chapter is examined and calculated on the three alternatives. The Uluova section which is examined in this chapter is analyzed to have been seperated in two categoricals.The first.it is to supply the drinking water for Elazığ city from the cunvnt well- in Uluova section, in the second step.the new wells that will be constructed on the high surlaces 01 base-water in Uluova section are to supply for Elazığ in the sixty chapter the cost accounts arc appraised by comparing the theory conclussons. In consequence.on appreciating the three alternatives which are analyzed to supply the needeJ drinking water in the future years for Elazığ city is to provide the drinking water from the curre:-' wells in Uluova of the best economic alternative.
The Evaluation of water sources and problems in Elazığ region and neighborhood
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering