YENİ MEDYA VE TÜKETİM: ÇEVRİMİÇİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ ELAZIĞ ÖRNEĞİNDE ANALİZİ - GÜLER, RABİA ŞEKERCİ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Hızla gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte artan internet kullanımı, zaman içinde internet alışverişinin büyümesine de etki etmiştir. İnternet alışverişi ile ürünü seçip siparişini verip ödemesini yapmak sadece birkaç dakikayı almaktadır. Bununla birlikte internet ve yeni medya, tüketicilerin alışkanlıklarını da değiştirerek, tüketim kültüründe yeni büyük bir yeniliğe neden olmuştur. Bu çalışma, tüketim kültürü çerçevesinde internetten alışveriş yapan tüketicilerin profillerini ortaya koymayı hedeflenmektedir. Bu kapsamda tüketicilerin internet alışverişine olan bakış açıları ve internetten alışveriş yapma pratikleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın veri toplama aşamasında online anket tekniği kullanmıştır. 30 sorudan oluşan anket, 600 kişilik örneklem grubuna uygulanmıştır. Araştırma sonucunda tüketicilerin internet alışverişine olan bakış açısı, yeni medya ile değişen tüketim alışkanlıkları ve internet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin değişen tercihlerine ilişkin çeşitli sonuçlar elde edilmiştir.

Internet usage, which has increased with rapidly developing and changing technology, has also affected the growth of internet shopping over time. It takes only a few minutes to select the product, place an order and pay for it via internet shopping. In addition, the internet and new media have changed the habits of the consumers and caused a new major innovation in the consumption culture. This study aims to reveal the profiles of consumers who shop online within the framework of consumption culture. In this context, the point of view of consumers to online shopping and their practices of online shopping were tried to be revealed. In the data collection phase of the research, online survey technique was used. The questionnaire consisting of 30 questions was applied to the sample group of 600 people. As a result of the research, various results were obtained regarding the perspective of consumers to online shopping, changing consumption habits with new media and changing preferences of consumers shopping online.
New media and consumption: Analysis of online consumption habits in Elazig example
Keywords: İletişim Bilimleri