VİDEO GÖRÜNTÜLERİNDE RENK DEDEKTÖRÜ - İNCE, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu tezde görüntü işleme teknikleri ve dedektölerin çalışma mantıkları incelenmiş oluptarım sektöründe kullanılmak üzere bir ?Renk Dedektörü? programı ve güvenlik sektöründekullanılmak üzere bir ?Hareket Dedektörü? geliştirilmiştir.?Renk Dedektörü? programı kamera ile aldığı görüntüleri bilgisayar üzerinde işleyerek,istenmeyen cisimleri, cismin renginden faydalanarak gerçek zamanlı olarak saptayabilmektedir.Program, ziraat alanında, bakliyat mamulleri olan pirinç, mercimek, nohut vb. ürünlerinaralarına karışan yabancı cisimlerin algılanmasında kullanılabilir.?Hareket Dedektörü? programı kamera ile aldığı görüntüleri, bilgisayar üzerindeişleyerek, ortamda oluşan hareketleri, ortamdaki renklerden faydalanarak gerçek zamanlı olaraksaptayabilmektedir. Geliştirilen program, güvenlik gerektiren yerlerin korunmasında önemli birrol üstlenmektedir. Sistemin yapacağı algılama işlemi güvenlik gerektiren yerlerde olaygerçekleşmeden, kayıplar yaşanmadan önce olası büyük zararların önüne geçebilmektedir.Geliştirilen programlara yardımcı olarak, bir kamera ve bir görüntü yakalama kartıkullanılmıştır.Anahtar kelimeler: Görüntü işleme, Renk tarama, Dedektör, Güvenlik
Colour detector in video images
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol