TİP 1 İMMÜNOLOJİK ÜRTİKER VE ANJİOÖDEMLİ OLGULARDA PRİCK TEST, SPESİFİK IGE VE TOTAL IGE SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - KOÇ, AĞA (Fırat Üniveristesi, 2000)
l.OZET Bu çalışma immünolojik ürtiker ve anjioödem düşünülen hastalarda tip I hipersensitivitenin yerini araştırmak amacıyla prick ve radioallergosorbent test (RAST) ile sorumlu etkenlerin saptanması, total immunoglobulin (Ig) E düzeyini ölçerek IgE hiperreaktivitesini göstermek ve bu testler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma Ağustos 1998-1999 tarihlerinde Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji polikliniğine başvuran ürtiker ve anjioödemli hastalar arasından tip I immünolojik mekanizmayla oluştuğu düşünülen 50 olgu ve alerjik yakınması olmayan 20 kişide yapıldı. Serum total ve spesifik IgE ölçümleri için hasta ve kontrol grubunun venöz kanlan alındı. Ölçümler Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Seroloji Laboratuvannda yapıldı. Prick testi 39 adet alerjenle tüm olguların ön kollarının volar yüzlerine yapıldı. Pozitif kontrole eşit veya daha büyük reaksiyon veren testler pozitif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda tip I immünolojik ürtiker ve anjioödemin en sık 10-29 yaşlan arasında toplandığı, vakalann en sık akut ürtikerli olgulardan oluştuğu, prick ve RAST testin en sık akut ürtikerli olgularda pozitif reaksiyon verdiği, en sık alerjik reaksiyon veren alerjenlerin prick testte çimen kanşımı, çavdar, ev tozu akarlan ve süt olduğu, RAST testinde ise D.pteronyssinus, buğday, çavdar, hayvan epitelleri ve gıdalara (yumurta,süt,çilek) karşı pozitiflik verdiği bulundu. Çalışma ve kontrol gruplan arasında prick, RAST ve total IgE sonuçlannın karşılaştınlmasmda istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, yine hasta gruplan arasında prick ve RAST ile RAST ve total IgE değerlerinin karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı (p<0,05), prick ve total IgE'nin karşılaştınlmasmda ise anlamsız olduğu tespit edildi (p>0,05). Çalışmada tipi immünolojik ürtiker ile prick, RAST ve total IgE testleri arasındaki ilişkinin gayet açık bir şekilde ortaya çıktığı ve bu testlerin özellikle patogenezinde tip I immünolojik mekanizmadan şüphelenilen ürtiker ve anjioödemli olgularda değerli tam yöntemi olarak kullanılabileceği düşünülebilir. Anahtar kelimeler: İmmünolojik ürtiker, prick test, RAST, IgE.

In this study, it was aimed to determine the importance of type I hypersensitivity by prick and RAST test, to show IgE hyperreactivity by measuring total IgE level and to evaluate association between these tests in patients with immunologic urticaria and angio-oedema. The present study was performed on 50 patients with urticaria and angio- oedema, being considered by type I immunologic mechanism, and 20 individuals without allergic complaints in Dermatology Department of Medical Faculty Fırat University between August 1998- August 1999. The venous blood from patient and control groups the aim of measuring serum total and spesific IgE was taken. The measure was carried out at serology laboratory of Microbiology Department of Medical Faculty Fırat University. Prick test administered for all cases through front part of arm with 39 allergens. Positive control equality or more levels were accepted as positive. In our study, usually patients aged 10-29 had type 1 immunologic urticaria and angio-oedema. Following findings were obtained; The majority of cases was acute urticaria and prick and RAST tests had positive reaction especially in cases with acut urticaria. The most freguent allergens exhibited allergic reaction were grass, rye, acars and milk at prick test and D.pteronyssinus, wheat, rye, animal epitels and foods (egg, milk, strawberry) at RAST test. There was a statistically significant difference in regard to prick, RAST and total IgE results between study and control group and similarly in regard to Prick and RAST also RAST and total IgE in patient groups (p<0,05). However, there was no statistically significant difference in case of comparison of prick and total IgE (p>0,05). Finally, in this study, it was observed a clear relationship between type 1 immunologic urticaria and prick, RAST and total IgE tests. It was suggested that these tests might be used in cases with urticaria and angio-oedema considered type 1 immunologic mechanism as valuable diagnostic methods. Key words: Immunologic urticaria, prick test, RAST, IgE. IC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU MKÛNAmMYON MERKEZİ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology