Etlik damızlık tavuk yumurtalarında in ovo apilarnil beslemesinin kuluçka parametreleri, erken dönem etlik piliçlerin performansı, et kalitesi ve antioksidan durum parametreleri üzerine etkileri - Aktaş, Numan Yusuf (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışmada, kuluçkanın 18. gününde etlik damızlık yumurtalara in ovo apilarnil verilmesinin kuluçka parametreleri, performans, et kalitesi ve antioksidan parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Toplam 184 adet Ross 308 ebeveynlere ait döllü yumurta dört gruba ayrılmış; bu gruplardan negatif kontrol (NK) grubuna hiçbir uygulama yapılmazken, pozitif kontrol (PK) grubundaki yumurtalara in ovo yöntemle 0.2 mL %0.9'luk serum fizyolojik, apilarnil 1 (A1) grubuna in ovo yöntemle 0.2 mL %1 apilarnil çözeltisi ve apilarnil 3 (A3) grubuna 0.2 mL %3 apilarnil çözeltisi kuluçkanın 18. gününde amniyotik sıvıya verilmiştir. Kuluçkadan çıkışta 160 adet civciv (4 grup, 4 alt grup) ise çıkım sonrası erken büyüme dönemi boyunca 4 hafta (28 gün) süresince beslenmiştir. Kuluçka özellikleri incelendiğinde; A1 grubunun kuluçka randımanı (%87.50) ve çıkım gücü (%95.65) değerlerinin PK grubuna (sırasıyla %77.08 ve 85.42) kıyasla önemli oranda yüksek olduğu bulunmuştur (p<0.05). NK, PK, A1 ve A3 gruplarının 1-28. günlerdeki performans parametreleri incelendiğinde, günlük canlı ağırlık artışı değerleri sırasıyla 47.25, 46.73, 48.85 ve 47.55 g (p<0.05); yem tüketimi değerleri sırasıyla 59.49, 58.47, 62.44 ve 60.06 g (p<0.01) ve yemden yararlanma oranları sırasıyla 1.26, 1.25, 1.28 ve 1.26 olarak belirlenmiştir. Grupların sırasıyla 45. dakika ve 24. saat göğüs eti pH değerleri PK grubunda 5.71, 5.58 ile en yüksek; A1 grubunda ise 5.51, 5.49 en düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Apilarnil uygulanan gruplarda karaciğer dokusunda malondialdehit (MDA) düzeylerinin hem 1 günlük hem de 28 günlük hayvanlarda NK ve PK gruplarına göre belirgin şekilde daha düşük olduğu, buna karşılık glutatyon (GSH) ve katalaz (CAT) aktivitelerinin istatistiksel olarak önemli düzeyde daha yüksek bulunduğu belirlenmiştir (p<0.0001). Elde edilen bulgular, özellikle düşük doz (%1) apilarnilin in ovo besleme stratejilerinde güvenli ve etkili bir doğal antioksidan katkı maddesi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

This study investigated that the effects of in ovo administration of apilarnil to broiler breeder eggs on day 18 of incubation on incubation parameters, performance, meat quality, and antioxidant parameters. A total of 184 fertilized eggs from Ross 308 parents were divided into four groups; the negative control (NK) group received no treatment, while the positive control (PK) group received 0.2 mL of 0.9% saline solution in ovo, the apilarnil 1 (A1) group received 0.2 mL of 1% apilarnil solution in ovo, and the apilarnil 3 (A3) group received 0.2 mL of 3% apilarnil solution in ovo, all administered into the amniotic fluid on the 18th day of incubation. At hatching, 160 chicks (4 groups, 4 subgroups) were fed for 4 weeks (28 days) during the early growth period after hatching. When the incubation characteristics were examined, it was found that the incubation efficiency (87.50%) and hatching rate (95.65%) of the A1 group were significantly higher compared to the PK group (77.08% and 85.42%, respectively) (p<0.05). When the performance parameters of the groups NK, PK, A1, and A3 on days 1-28 were examined, the daily body weight gain values were 47.25, 46.73, 48.85 and 47.55 g, feed intake values were determined to be 59.49, 58.47, 62.44, and 60.06 g (p<0.01), and feed conversion ratios were 1.26, 1.25, 1.28 and 1.26 were determined, respectively. The pH values of breast meat at 45 minutes and 24 hours were found to be highest in the PK group with 5.71 and 5.58, and lowest in the A1 group with 5.51 and 5.49, respectively (p<0.05). Malondialdehyde levels in liver tissue were markedly lower in the apilarnil-treated groups than in the NK and PK groups in both day-old and 28-day-old animals, whereas glutathione and catalase activities were significantly higher (p<0.0001). These findings indicate that apilarnil, particularly at a low dose (1%), can be safely and effectively used as a natural antioxidant additive in in ovo feeding strategies.
Effects of in ovo apilarnil supplementation on incubation parameters, early stage broiler performance, meat quality, and antioxidant status parameters in broiler
Keywords: Veteriner Hekimliği