SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN YÜRÜTÜCÜ BİLİŞ STRATEJİSİNİN ÖĞRENCİLERİN ANLAMLANDIRMA DÜZEYLERİNE ETKİSİ - Çakmak, Zafer; Bulut, Bırol (My University, 2019)
Öğrenmeyi öğrenme şeklinde kısaca tanımını yapabileceğimiz yürütücü biliş stratejisi, salt bilgi barındırmadığı söylenebilir. Çünkü bu strateji, bilgiden ve ezberden öte bunların nasıl daha etkin bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini vurgular. Nitekim her öğrencinin kendine özgü bir öğrenme stilinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda, anlamlı öğrenmelerin oluşabilmesi ve öğrencilerin genel olarak anlamlandırma düzeylerinin artması için takip etmesi gereken yürütücü biliş stratejisinin, eğitimde büyük önem taşıdığını ifade edebiliriz. Dolayısıyla sosyal bilgiler eğitiminde de yürütücü biliş stratejisinin, öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırması bakımından kritik bir önem taşıdığı söylenebilir. Bu araştırmanın amacı ise, sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda, yürütücü biliş stratejisi ve öğrencilerinanlamlandırmadüzeyineilişkin görüşlerininbelirlenmesidir. Araştırma grubunu, Malatya ilinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan 30 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır.Öğretmenlerininyürütücübilişstratejisinin öğrencilerin anlamlandırma düzeyine etkileri görüşme yöntemi aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler, nitel veri analizi tekniğinden yararlanarak çözümlenmiştir.Sonuç olarak öğretmenlere göre, yürütücü biliş stratejisi öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini bilmelerine yardımcı olduğunu, yürütücü biliş stratejisi öğrencilerin kendileri hakkında etkin ve doğru kararlar almalarını kolaylaştırdığını, öğrencilerin bu strateji sayesinde akademik başarılarının en üst seviyede olmalarını sağladığını ve bu stratejisi öğrencilerin etkin öğrenmeler gerçekleştirmesine sebep olduğunu vurgulamışlardır.Bu araştırma doğrultusunda elde edilen bulgular ışığında birtakım önerilere yer verilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları