BANKACILIK SEKTÖRÜNDE E-PAZARLAMA UYGULAMALARI ELAZIĞ İLİNDEKİ KATILIM BANKALARI MÜŞTERİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - ATLI, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişmeler ekonomik, toplumsal ve siyasal doğrultuda çok boyutlu değişim-dönüşüm sürecini başlatmış, toplumların tüm kesimlerinde, bilgisayar kullanımı çağın gereği olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Küreselleşen ekonomilerde, rekabet üstünlüğü ve toplumsal refahın sağlanmasında elektronik ticaret ve elektronik pazarlama stratejik bir önem kazanmıştır.Hem ulusal hem de uluslararası forumlarda en çok tartışılan konuların başında elektronik ticaret kavramı gelmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan değişim ve küreselleşme akımları, daha önce öngörülmeyen imkânlar sunması bu kavramın gelişmesinin önemli nedenlerindendir. Gelecekte ancak bilgi toplumu haline gelmeyi başarabilmiş ülkelerin küresel süreçte söz ve karar sahibi olabileceği, dolayısıyla elektronik ticaretin üstünlük sağlayacağı ve refah toplumu olmaya devam edeceği ileri sürülmektedir. Dünyanın gelişmiş ekonomilerinin son yıllarda beklentilerin üzerinde büyüme gerçekleştirmesinin arkasında yatan temel etkenlerden bazıları; ekonomilerin bilgi ve iletişim teknolojilerinde ulaştıkları seviye, bilgisayarın birçok sektörde yaygın kullanılmasıdır.Bu sektörlerin başında bankacılık sektörü gelmektedir. Sektör yapısı itibariyle elektronik kanalların kullanımı hem bankanın hem de müşterinin lehine maksimum düzeyde fayda yaratması yadsınamaz bir gerçektir. Ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmeleri ile doğrudan ilgili olan ve teknolojik gelişmeleri en yakınında olan bankacılık sektörün bu gelişim ve değişimlere hızla ayak uydurma zorunluluğu vardır. Orta çağ İtalya?sında Sokak köşelerinde, seyyar tezgahlarda para değiştiriliciliği ile başlayan bankacılık küreselleşme ve Dünya ticaret hacminin genişlemesi ile ülke sınırları dışına taşarak farklı bankacılık kavramlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yeni çağda seyyar tezgahlardan çıkarak ticaretin yoğun olduğu bölgelerde şubeler aracılığı ile müşterilerine hizmet götüren bankacılık sektörü 1980?lerden sonra teknolojinin hızla gelişmesine bağlı olarak bankaların faaliyetlerini gelişen teknolojilerdeki elektronik kanallara taşımasına neden olmuştur.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır, birinci bölümde; internetin tanımı, elektronik ticaretin tanımı, gelişimi, Dünya?da ve Türkiye?deki yeri konuları kavramsal boyutta açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise E-pazarlama, E- pazarlama yöntemleri, E-Pazarlamanın ekonomilere etkisi ve E-pazarlama uygulamaları konuları açıklanmış, üçüncü bölümde bankacılık tanımı, banka türleri, bankalarda elektronik pazarlama kanalları, bankalarda elektronik pazarlama karması elemanları incelenmiş, son bölümde genel olarak uygulama kısmını oluşturmaktadır. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Elektronik Pazarlama, İnternette Pazarlama Uygulamaları, Katılım Bankaları, Elektronik Bankacılık,

In recent years, the rapid changes in information and communication technologies, economic, social and political direction, initiated a multi-dimensional exchange-conversion process, all segments of society, the use of computers is due to age occurs. Globalized economy, competition and the provision of social welfare has gained strategic importance of electronic commerce.Both national and international forums is the concept of electronic trading at the beginning of the most controversial subjects. Currents of change in information and communication technologies and globalization, the development of this concept are important causes of previously unforeseen possibilities to offer. This is one of the sectors of the banking sector. Sector structure as well as the use of electronic channels to create maximum benefit in favor of the bank and the customer is an undeniable fact. Which is directly related to the country's economic and social developments and technological developments in the banking sector, which is close to the speed of this development and changes are required to adapt. İtalya'sında medieval street corners, street stalls, starting with change money banking globalization and the expansion of world trade volume hang outside the borders of the country has led to the emergence of different banking concepts. Taking a portable machine tools in areas with dense branches in the new era of trade services to its customers through the rapid development of technology in the banking sector after 1980, depending on the activities of banks in emerging technologies has led to migrate to electronic channels. Contention is whether a total of four sections, the first section, the definition of the Internet, electronic commerce, definition, development, and conceptual issues in the world and in Turkey tried to explain the place. In the second part, e-marketing, e-marketing methods, the economic impact of e-marketing and e-marketing applications, announced topics, the third section, the definition of banking, bank types, banks, electronic marketing channels, banks, electronic marketing mix elements examined, the final chapter in general practice forms part. Keywords: Electronic Commerce, Electronic Marketing, Internet Marketing Practices, Participation Banks, Electronic Banking
E-marketing practices in the banking sector participation banks in Elazig province research on clients
Keywords: İşletme; Bankacılık